Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

CBV: Repka zaznamenala nárast ceny

Cenový burzový výbor Komoditnej burzy v Bratislave informoval o aktuálnych a predpokladaných cenách obilnín a olejnín, na ktorých sa zhodol na svojom zasadnutí vo štvrtok 14. mája 2015.

Cena potravinárskej pšenice triedy E na západnom Slovensku dosahuje 160,33 eur za tonu, čo je o jedno euro menej, ako pred dvoma týždňami. Podľa odhadu CBV, by mala cena o tri mesiace presiahnuť hranicu 170 eur za tonu. Na východnom Slovensku sú ceny o 5 eur nižšie.

Potravinársku pšenicu triedy A speňažujú poľnohospodári za 157,67 eur za tonu. O tri mesiace sa predpokladá cena na úrovni 163 eur.

Bez výrazných výkyvov by mali zostať ceny kŕmnej pšenice. Aktuálne sa speňažuje za 145,33 eur.

Sladovnícky jačmeň si drží cenu na úrovni 182,5 eur za tonu. Na východnom Slovensku je cena o sedem eur za tonu nižšia. O tri mesiace sa predpokladá nárast na úroveň 190 eur za tonu. Jačmeň kŕmny sa speňažuje za 138,5 eur.

Raž potravinárska vykazuje cenu 133,33 eur za tonu, čo je veľmi mierny nárast oproti predchádzajúcej správe.

Výrazne klesli ceny potravinárskej kukurice. Pokiaľ sme pred dvoma týždňami informovali o cene 137,5 eur za tonu, dnes sú ceny o 10 eur nižšie (127,5 eur za tonu). Predpoklad o tri mesiace hovorí o cene na úrovni 135 eur za tonu. Ešte výraznejší pokles zaznamenala kŕmna kukurica, pri ktorej je uvádzaná cena 124 eur za tonu. Neprospech ceny pre roľníka na východnom Slovensku je na úrovni 5 eur za tonu.

Hodnota olejnín oproti správe z pred dvoch týždňov zaznamenala nárast. Repka sa podľa aktuálnych informácií speňažuje za 348,67 eur za tonu, čo je o 8 eur viac. Predpoklad o dva týždne hovorí o ďalšom, tentoraz miernom, náraste cien. Slnečnica zaznamenala cenu na úrovni 320,33 eur za tonu, čo je nárast o takmer 4 eurá. Ceny sa nelíšia v závislosti od regiónu Slovenska.  

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments