Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z ekonomiky

Nemyslime na stratu, veď repka krásne kvitne!

Nemyslime na stratu, veď repka krásne kvitne!
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

České poľnohospodárstvo dosiahlo v roku 2014 zisk 840 miliónov eur a slovenská prvovýroba prehĺbila stratu z roku 2013. Záporný hospodársky výsledok nášho rezortu vo výške 6 miliónov eur je dlhodobou chybou riadenia nášho poľnohospodárstva a výsledkom nás samotných.

V novembri minulého roka si poľnohospodári v Národnej rade od rezortného šéfa vypočuli, že “poľnohospodárstvo naberá na význame po tých chudobných rokoch, kedy bolo posudzované skôr ako príťaž. Chvalabohu tento názor sa zmenil a vy ste svedkami, že poľnohospodárstvo má na Slovensku význam a opodstatnenie. Našťastie ste vydržali ťažké obdobie, ktoré tu bolo.”

Priaznivé pocity ministra Jahnátka žiaľ sfúkli aktuálne štatistiky. Tá o prepade zahraničného obchodu s agrárnymi komoditami, keď sme v minulom roku za 1,038 miliardy eur doviezli viac potravín, ako vyviezli, bola okamžite spochybnená. Pokles pasívnej zahranično-obchodnej bilancie z minulých rokoch a jej aktuálny nárast o neuveriteľných 350 miliónov eur mali spôsobiť fingované vývozy kvôli nadmerným odpočtom DPH. Viac ako miliardové saldo z roku 2014 vraj odráža aktuálny stav. Mimochodom, pri prepočte na obyvateľa sme každý z nás v roku 2014 poslali zahraničným producentom a spracovateľom potravín v priemere 192 eur. Možno by to nebol až taký bezbrehý luxus, keby sme nemali siedmu najvyššiu nezamestnanosť v Únii.

Pri pohľade na hospodársky výsledok rezortu zisťujeme, že ťažkým priemyslom nášho poľnohospodárstva už nie je len chov mliekového hovädzieho dobytka, ale aj veľkotonážna rastlinná výroba. Ako inak si vysvetliť, že v krajine kde podiel rastlinnej výroby na hrubej poľnohospodárskej produkcii prevalcoval živočíšnu výrobu, dokážeme rezort utopiť v červených číslach.

Zaujímavosťou je, že za riekou Moravou od vstupu do Európskej únie zvýšili produkciu mlieka a zaznamenali minimálny pokles počtu kráv. V roku 2014 dosiahla výroba mlieka v Českej republike 2,86 miliardy litrov mlieka, čo bolo o 240 miliónov viac, ako v roku 2004. Na Slovensku za obdobie rokov 2004 až 2013 poklesla produkcia o 14 percent!

Podľa týchto informácií naozaj nie je jasné, čo zadupalo celú poľnohospodársku prvovýrobu do hanebnej straty. Bola to hra čísel a správne upratanie v nákladových a výnosových položkách? Prehnala sa slovenskými lánmi zničujúca smršť, ktorú naši susedia nezaznamenali? Speňažujú obilniny, ale aj ostatné komodity na iných trhoch a za „iné“ svetové ceny ako my? Nebodaj majú skryté podpory, bez ktorých by sa prepadli do straty?

Navrhujem, aby sme sa viac nezamýšľali nad našimi „úspechmi“ na agrárnom poli. Zostaňme aj naďalej spokojní a tešme sa napríklad z nádherne sfarbených polí repky. Navagónovať našu nespracovanú produkciu do zahraničia a buchnúť do stola pri rečiach o nespravodlivom spoločnom trhu Európskej únie a svetových cenách.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
20. máj 2015 10:26

“Ďakujeme” našim ľuďom v riadiacich funkciách, že nevedia riadiť !
Prinajmenšom vedia aspoň hrabať, to ale okrem im samým nepomôže nikomu. Malí ľudia nikdy nevybudujú veľkú spoločnosť!

km
km
20. máj 2015 15:10

pánko naši susedia majů ako menu stále tů korunu a tak si možu doma všetko devalvovať ako sa jim zlůbi a tak pri prodaji von a fasůvaní dotácí z eu fasujů o veĺa viacej a to my k nážmu veľkému neščastiu nemóžeme :-O inak sů na tom ako my! nič… Celý komentár »

km
km
20. máj 2015 15:10

pánko naši susedia majů ako menu stále tů korunu a tak si možu doma všetko devalvovať ako sa jim zlůbi a tak pri prodaji von a fasůvaní dotácí z eu fasujů o veĺa viacej a to my k nážmu veľkému neščastiu nemóžeme :-O inak sů na tom ako my! nič… Celý komentár »

Ďuro
Ďuro
20. máj 2015 22:45

Vážený “km”, nikto tu nebůcha do stola…, ale poznanie, kde sme pochybili by nebolo na škodu. Všetci však mlčia. Nikto nechce prevziať štafetu a povedať k tomu pár viet. V celom rezorte je ticho… V médiách som nenašiel jedinú zmienku o tom, že nadišiel čas “naliať si čistého vína”. Kdeže… Celý komentár »

Farmer
Farmer
21. máj 2015 20:13

Milý Ďuro. Keby niekto nedajboh tresol autom do stromu, ako by mu pomohlo, keby mu druhý “nalial čistého vína” a povedal mu, že sa to stalo preto, lebo jazdil ako blbec..? Rád by som veril, že slovenskému poľnohospodárstvu by stačilo pár pekných slov od Ivana Oravca, niečo mi však hovorí,… Celý komentár »

Ďuro
Ďuro
21. máj 2015 22:30

Milý Farmer, ak sa po vydarenom roku z pohľadu úrod prepadne slovenské poľnohospodárstvo do ešte väčšej medziročnej straty, ako tomu bolo v roku predchádzajúcom, niečo tu nesedí. Okolité krajiny profitujú, my padáme… O tom som chcel. Farmer, pokiaľ nevieš odkiaľ ideš a kam chceš prísť, nikam sa nedostaneš. A Ivan… Celý komentár »

maloroľník
maloroľník
21. máj 2015 23:32

Ďuro, máš ty pravdu! Vyzerá to tak, že Slovensku chýbajú osobnosti v oblasti poľnohospodárstva. Naopak vychcálkov má požehnane…

farmer
farmer
22. máj 2015 6:56

Slovenské poľnohospodárstvo má osobností chvalbohu dosť. Sú oblečení v pracovnom a behajú po poliach a maštaliach. Otázka je, či to vieme, alebo nevieme ako spoločnosť využiť. A či vôbec chceme…

jm
jm
22. máj 2015 10:08

Kým si vlci budú rozdeľovať peniaze z Eurofondov obdobným spôsobom ako dodnes ,tak poslušné ovečky môžu len potichu sedieť v košiari . Oni za riekou Moravou majú asi čosi lepšie vo vedení . Inak nepochopím ako dokážu aj v tak stratovom poľnohospodárstve udržať napríklad stavy HD alebo produkciu mlieka, bravčového… Celý komentár »