Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Prvovýrobcovia mlieka zaslali ministrovi list

Prvovýrobcovia mlieka zaslali ministrovi list
insert_photo

Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) dnes zaslal šéfovi Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomírovi Jahnátkovi list o zhoršujúcej sa situácii na trhu s mliekom. Spolu s návrhmi na národnej a európskej úrovni, ktoré by mohli prispieť k riešeniu alarmujúcej situácie, chcú prvovýrobcovia mlieka aj takýmto spôsobom zabrániť hroziacej likvidácii chovov dojníc na Slovensku.

Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

SZPM v liste navrhuje presadzovať reguláciu dodávok mlieka na európskej úrovni, stanovenie minimálnej nákupnej ceny mlieka, zvýšenie bezpečnosti prvovýrobcov prostredníctvom tzv. záchrannej siete EÚ, ako aj znovuzavedenie exportných dotácií či zlepšenie transparentnosti v reťazci mlieka.

Na národnej úrovni prvovýrobcovia mlieka požadujú uplatňovanie memoranda o porozumení medzi prvovýrobcami a spracovateľmi mlieka, vypracovanie právnej analýzy v reťazci mlieka, poskytnutie prisľúbenej podpory sektoru prvovýroby mlieka cez podporu jalovíc, hľadanie ďalších možností podpory sektoru prvovýroby mlieka z národných zdrojov, ako aj zníženie DPH na mlieko a mliečne výrobky.

Momentálna situácia na trhu s mliekom, ktorá sa vyostrila nielen vďaka dôsledkom ruského embarga na potraviny, ale najnovšie najmä po aprílovom zrušení mliečnych kvót v EÚ, podľa SZPM zneisťuje všetkých prvovýrobcov mlieka na Slovensku. Európskymi trhmi v posledných mesiacoch doslova “tečú” milióny litrov mlieka, ktoré ako dotované prebytky krajín silných európskych hráčov – Nemecka, Francúzska či Holandska, stláčajú nákupnú cenu mlieka smerom nadol.

Takýto stav zažívajú slovenskí chovatelia dojníc najmä od februára 2014. V apríli 2015 dosiahla slovenská nákupná cena úroveň len 29,08 eurocenta na kilogram mlieka a celkový pokles za posledný rok predstavuje až 7 eurocentov na kilogram. Pritom priemerné náklady na výrobu mlieka dosahujú v súčasnosti úroveň približne 40 eurocentov na kilogram mlieka. Pri súčasnej výške nákupných cien vzniká prvovýrobcom bez podpory strata takmer 11 eurocentov na kilogram mlieka.

Dôvodom týchto strát podľa SZPM nie sú vysoké náklady, ale nízke príjmy. Slovenskí prvovýrobcovia trvalo dostávajú za surovinu o 2 až 4 eurocenty menej, ako je priemer EÚ. Priemerná podpora by mala v roku 2015 v zmysle schválených opatrení dosiahnuť úroveň 3,8 až 5,7 eurocenta na kilogram mlieka.

Spracovatelia mlieka udávajú ako dôvod nízkych nákupných cien tlak obchodných reťazcov a zneužívanie ich dominantného postavenia na trhu. Analýzy SZPM odhaľujú skutočnosť, že napríklad za posledný rok narástla pri 1,5-% trvanlivom mlieku obchodná marža až o 3,7 eurocenta na kilogram mlieka, čo predstavuje nárast až o 20 %.

Všetky tieto skutočnosti podľa SZPM vážne oslabujú konkurencieschopnosť sektoru prvovýroby mlieka na Slovensku. Poľnohospodári majú zároveň vážne obavy o budúcnosť sektoru mlieka hlavne teraz, keď spracovateľské podniky avizujú ďalšie znižovanie nákupných cien mlieka až na úroveň pod 25 eurocentov na kilogram mlieka. Znamenalo by to rozdiel medzi priemerom EÚ a SR až o 8 eurocentov na kilogram.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
22. máj 2015 9:11

V minulosti som čítal na poľnoinfo.sk článok ohľadom produkcie a nákupu mlieka .Konkrétne v Holandsku produkcia 12 miliard kilogramov ,nákupcov 15. Na Slovensku 800 miliónov kilogramov ale nákupcov čosi k päťdesiatke .Krajiny sú veľkosťou porovnateľné. No každý chce prežiť. Najhoršie na tom je ,že je to na úkor prvovýroby. Konkrétne… Celý komentár »

Anonym
Anonym
22. máj 2015 20:08

iný kraj iný mrav!Nuž chcelo by to sa opýtat v rakůsku ako to robi že s 1okravami prežije?čo je tam iné?

Anonym
Anonym
22. máj 2015 20:08

iný kraj iný mrav!Nuž chcelo by to sa opýtat v rakůsku ako to robi že s 1okravami prežije?čo je tam iné?

G.S
G.S
22. máj 2015 21:51

A to ste doteraz sedeli na hlave? Veď to , že sa situácia takto vyhrotí, bolo jasné už keď bolo rozhodnuté o zrušení kvót. Len páni veľkí producenti mlieka boli uspokojení “skladačkou” a mysleli si , že nič také strašné sa nestane. Zrazu sa zistilo, že dotácie na welfare pre… Celý komentár »

Olo
Olo
23. máj 2015 7:39

G.S., du hast recht (mas pravdu)! Neknucat!

Anonym
Anonym
23. máj 2015 22:58
jm
jm
23. máj 2015 23:55

To,že všetci nespievajú ovácie nad novým PRV neznamená určite hneď ,že je všetko OK. Len na okraj celej problematiky. V pôvodnej EÚ pripadá až 75% fariem do výmery 5ha.Konkrétne v rakúsku ma gazdina 10 ks HD a 10 ha pôdy vie z toho sama vyžiť.Určite ,že investovanie do farmy je… Celý komentár »