Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

V pobaltských štátoch klesli ceny mlieka pod 25 centov

Priemerná cena surového kravského mlieka klesla v Európskej únii za ostatných 12 mesiacov v priemere o 18 percent! Na Slovensku ceny klesali o niečo pomalšie. Medziročne padá cena najviac v pobaltských štátoch.

„Najvýraznejšie pokles bol zaznamenaný v Estónsku o 37 percent, v Lotyšsku o 33 percent a v Dánsku a Litve o 28 percent,“ hovorí správa Európskej komisie.

Ďalšie priečky v poklese cien patria už starým členským štátom v poradí Belgicko, Luxembursko, Švédsko, Nemecko a Írsko.

Estónsko vykazuje za apríl 2014 priemernú cenu surového kravského mlieka na úrovni 25 centov za kilogram. Lotyšsko a Litva hovoria o cene na úrovni 22,7 centov, respektíve 23,2 centov.

„Aprílové ceny surového kravského mlieka na Slovensku sú na úrovni 29,08 centov za kilogram, čo je pokles o 0,33 centa oproti mesiacu marec,“ hovorí správa Európskej komisie a pritom konštatuje, že priemerná európska cena mlieka je na úrovni 31,42 centa za kilogram. V pôvodnej európskej pätnástke ceny dosahujú 31,77 centov za kilogram a v novej osemnástke 29,23 centov za kilogram.

Vo väčšine európskych krajín klesali ceny mlieka aj v apríli v porovnaní s marcom. Ceny veľmi mierne vzrástli len v Lotyšsku, Luxembursku, Poľsku, Fínsku a vo Veľkej Británii.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
22. máj 2015 10:38

a toto mlieko namiesto Ruska bude smerovať k nám…. Prečo ? Lebo trhový mechanizmus…. Bolo nám treba, zrušiť reguláciu v nehomogénnom dotačnom prostredí s nepriamou podporou farmárov!

jm
jm
23. máj 2015 22:48

Určitý problém je aj v neustálom zvišovaní produkcie mlieka na dojnicu.Hlavne ak je to na úkor kvality mlieka.Vznikajú potom veľké prebitky ktoré hrajú proti prvovýrobe.Vidim to ako keby si sami prvovýrobcovia podpiľovali haluz pod zadkom.Prečo sa v Únii nedohodne o zrušení podpory keď je mlieka prebitok ako sa tvrdí?Skôr mi… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
1. jún 2015 9:53

Paradoxom je, že v obchodnej sieti cena mlieka išla mierne hore – tak takáto absurdita je možná iba v našom Absurdistane – potvrdzuje sa v praxi marxistická teória o nenažratosti koloniálnych reťazcov pri honbe za ziskom – praktická ukážka je tu na území Slovenska.