Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Navrhujú monitoring marží v obchodnej reťazi

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) navrhuje oficiálne monitorovanie marží v obchodnej reťazi na Slovensku. Upozornila aj na rozdielne interpretácie výkladu pojmu “marža”, na zamieňanie pojmov “podiel na celkovej cene” a “podiel na marži”.

“Chýbajú nám oficiálne štatistiky o tom, aký skutočný podiel z ceny konkrétnej potraviny pripadá prvovýrobcom, dodávateľom či obchodu. Jedine objektívny pohľad na marže a ich vplyv na rôzne články v potravinovom reťazci môže totiž ponúknuť optimálne riešenie, ako spravodlivo rozdeľovať zisk z predaja potravín, znížiť dominantné postavenie obchodných reťazcov v krajine a aj takýmto spôsobom znížiť úpadok prvovýroby v poľnohospodárstve. Na Slovensku je citeľný najmä od 90. rokov minulého storočia,” konštatovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Ako príklad uviedla Francúzsko, ktoré už dlhodobo robí monitoring a ktorým sa Slovensko môže inšpirovať.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) SR podobne ako SPPK vníma aj rôzne interpretácie a rozdiely v používaní týchto základných ekonomických pojmov “marža, prirážka, podiel na spotrebiteľskej cene” ako veľmi problematické. Pripúšťa, že to môže viesť k zavádzaniu laickej verejnosti.

“Keďže ide o kľúčové ekonomické pojmy, ich všeobecne záväzná definícia spadá do kompetencie Ministerstva financií SR, v súčinnosti s ktorým náš rezort túto problematiku rieši,” reagoval hovorca agrorezortu Peter Hajnala. MPRV nedisponuje podrobnosťami o oficiálnom štatistickom sledovaní marží vo Francúzsku. Upozornilo, že akékoľvek rozšírenie oficiálnych štátnych alebo rezortných štatistických zisťovaní o ďalšie údaje je potrebné vnímať tiež z pohľadu dotknutých podnikateľských subjektov, pre ktoré by to predstavovalo zvýšenie administratívnej záťaže.

“Vyžadovalo by si to najmä prekonanie ich neochoty poskytovať údaje vnímané ako obchodné tajomstvo,” uviedol Hajnala. Súhlasí, že presné sledovanie marží jednotlivých článkov dodávateľského potravinového reťazca by poskytovalo exaktný pohľad na postavenie a vyjednávaciu silu jednotlivých subjektov v potravinovej vertikále.

“Potvrdilo by tak známy fakt o dominantnej pozícii obchodu. Bez zásadných štrukturálnych zmien nie je možné očakávať výraznejšie posilnenie postavenia poľnohospodárov a výrobcov voči obchodu,” interpretoval názor rezortu Hajnala. Ministerstvo preto očakáva, že SPPK predloží konkrétny návrh podporený svojou členskou základňou.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
30. máj 2015 0:03

Zobudte sa ,kým nie je neskoro. Zajtra bude možno pozde. A prestante sa vyhovárať na oficiálne stanoviská a požiadavky .