Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Exportovali sme najmä výrobky s nižšou pridanou hodnotou

Vo vývoze zo SR aj vlani prevládali agrokomodity s nižšou pridanou hodnotou, na rozdiel od dovozov, kde prevládali poľnohospodárske a potravinárske výrobky s vyššou pridanou hodnotou.

Vyplýva to z materiálu Analytické vyhodnotenie výsledkov a tendencií zahraničného obchodu SR za rok 2014 z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorým by sa v najbližšom období mal zaoberať vládny kabinet.

„Potvrdilo sa riziko pokračovania tohto trendu, čo sa nepriaznivo odzrkadlilo na zvýšení negatívneho vývoja salda obchodnej bilancie v roku 2014, ktoré sa prehĺbilo až na 1,038 miliardy eur,“ upozornil rezort hospodárstva. Ku koncu roku 2013 saldo zahraničného obchodu s agrokomoditami predstavovalo pritom 683,2 milióna eur.

Tak ako v roku 2013, aj v roku 2014 sa v zahraničnom obchode SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami nepodarilo diverzifikovať teritoriálnu orientáciu proexportnej politiky. Stále pretrvávala orientácia celého obchodu, teda aj exportu, na trhy krajín EÚ.

Vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov vlani dosiahol hodnotu 2,749 miliardy eur pri medziročnom poklese o 14,5 %. Dovoz agrokomodít dosiahol hodnotu 3,787 miliardy eur pri medziročnom poklese o 2,8 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments