Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Figeľ: Naše poľnohospodárstvo môže vyzerať ako rakúske

Figeľ: Naše poľnohospodárstvo môže vyzerať ako rakúske
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V pondelok (25. mája) sa uskutočnila konferencia Kresťanskodemokratického hnutia k poľnohospodárstvu, ktorá sa okrem obzretia do minulosti, zaoberala aj aktuálnymi problémami, ktoré súvisia najmä s nevyváženou pestrosťou nášho odvetvia.

 „Holsteinizácia je prekliatím slovenského poľnohospodárstva. Namiesto toho, aby sme dokázali podporiť pasenie našich kráv, zotrvali sme na podpore výroby mlieka. Po zrušení kvót sa zdá, že Slovensko je vyoutované,“ myslí si Marián Radošovský, poslanec Národnej rady SR za KDH.

Ten vo svojom príhovore poukázal aj na ďalšie problémy v chove hospodárskych zvierat.

„Nebyť Dánov, asi by sme veľa bravčového mäsa na Slovensku nevyrobili. Pri hydine neexistuje na Slovensku žiadna liaheň a kuriatka dovážame z Českej republiky.  Ovčiarstvo bolo pozdvihnuté, ale na druhej strane neschopnosť realizovať produkt a podriadiť sa len talianskemu nákupcovi zhoršuje ekonomiku chovu. Nezabudnem, ako sa nám smial jeden škótsky obchodník, keď pomenoval naše odvetvie veľmi presne. Ste k nášmu šťastiu dobrí poľnohospodári, zlí obchodníci a ešte horší spotrebitelia,“ uviedol M. Radošovský.

Veterinárny lekár Juraj Šimúnek sa vo svojom príspevku zameral aj na stav v okrajových oblastiach chovu hospodárskych zvierat.

„Evidujeme 28 králičích fariem, z toho funguje 15. Zväčša ide o menšie chovy. Priemerné chovateľské stanice sú len dve. U nás chýba bitúnok na králiky, alebo vodnú hydinu,“ uviedol Juraj Šimúnek.

O niečo lepšia situácia je v ovocinárstve, kde sa ale v minulom roku prejavil pretlak jabĺk zo zahraničia. Tento stav výrazným spôsobom znížil ceny realizovanej produkcie. Ako uviedol Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie na Slovensku, situáciu pomohli zachrániť najmä regionálne predajne.

„Tlak obchodných reťazcov dostal nákupnú cenu jabĺk na 22 centov. Výrobná cena pritom presahovala 30 centov za kilogram,“ povedal Marián Varga.

Ten považuje ovocinárstvo za významného zamestnávateľa, ktorý dokáže na hektár intenzívnych sadov zamestnať jedného pracovníka. Podľa prepočtov Ovocinárskej únie, by bolo možné zdvojnásobiť výmeru intenzívnych sadov na Slovensku na 5000 hektárov.

Vplyv KDH na výraznom poklese produkcie v prvých rokoch po spoločensko-ekonomických zmenách viacerí rečníci odmietli a poukázali na veľmi krátky čas pôsobenia ministrov za KDH. Ján Figeľ, predseda tejto parlamentnej strany skôr poukázal na pozitívum, ktoré hnutie zohralo v súvislosti so vstupom do Európskej únie.

 „Dostať sa do Únie s Čechmi, Maďarmi a Poliakmi bola historická šanca. S Mečiarom by sme sa tam nedostali. Rakúsko na integrácii zarobilo. Tratíme na tom len v prípade, že európske fondy sú predmetom odčerpania do oblastí, na ktoré neboli určené. Poľnohospodárstvo je životný štýl, nastavenie kontinuity, generácie. Slovensko môže byť peknou záhradou. Rakúsko nie je ďaleko. Ukazuje, ako môže vyzerať poľnohospodárstvo, keď sa ocitne v centre záujmu,“ uviedol Ján Figeľ.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
17 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
mn
mn
27. máj 2015 16:12

Ten názov aj článok je ako od začínajůceho spisovatěla sci-fi!

John Witness
John Witness
27. máj 2015 18:49

menej „trávy“ pred vyhláseniami tohoto typu…

bps
bps
27. máj 2015 20:11

To už nevypadá na ,,trávu“, ale na podanie do žily…

ktosi
ktosi
27. máj 2015 21:02

KDH už zrejme zabudlo na p. Čarnogurského, ktorý si myslel, že Slováci sa vrátia k lopote na svojich malých políčkach po r. 1990… Vyjadrenia súčasného predsedu nepovažujem za relevantné, ani znalé situácie – sú to iba kvetnaté frázy.

Real
Real
27. máj 2015 21:33

Aky je zrazu mudry kdhak nemali to dopustit vsak boli vo vlade aj v parlamente radsej sa starali o buzerantov aby nemohli mat deti v opatere a dalsiach nezmyslov uz nech idu do certa aj so svojou zlodejskou cirkvou

Dodo
Dodo
27. máj 2015 21:39

Slovo nase polnohospodarstvo je uz nerealne figlik lebo slovenske uz davno nie je lebo ste bohvie aku pristupovu zmluvu podpisovali lebo podu ste definovali ako tovar a nie ako narodne bohatstvo banditi zlodejsky

Rybár
Rybár
28. máj 2015 1:00

Takto to dopadne, keď sa k veci vyjadruje niekto, kto nemá o tom ani potuchy… Že by sa KDH hodilo na budúcu jar aj zopár hlasov poľnohospodárov?

agrarnik zHN
agrarnik zHN
28. máj 2015 7:12

Len na okraj diskusie – vychvaľované Rakúsko sa chystá na referendum o vystúpení z EÚ. Chyba je v tom že Spoločná poľnohospodárska politika sa zmenila na diskriminačnú a žiaľ v náš neprospech čím sme sa stali z klobáskovej republiky žumpa potravín. KDH by malo najprv vyvodiť na úseku agrárnej politiky… Celý komentár »

realista
realista
28. máj 2015 8:08

keď čítam tie vyhlásenia
Že by sebareflexia KDH ???
Že by zhodnotenie výsledkov poľnohospodárskej politiky KDH ???
Alebo znížil Fico DPH a spotrebnú daň na borovičku ???
Čo sa to deje ??? Jáj … …. to len idú voľby a skúša sa pamäť voliča

farmer
farmer
28. máj 2015 8:15

Stretli sa, podrístali, čiarku do predvolebných diárikov urobili…

realista
realista
28. máj 2015 12:48

Ján Fígeľ-
hlavný vyjednávač SR pre rokovania o vstupe SR do Európskej únie-čo dodať …

dikobraz
dikobraz
28. máj 2015 14:03

S tou „holsteinizáciou“ to je trefa do čierneho….

G.S
G.S
28. máj 2015 20:56

Čo povedať? Krásne reči od hlúpych šašov. Nech radšej držia hubu a chránia buzerantov a nerozčuľujú farmárov.

realista
realista
28. máj 2015 21:02

pre G.S – nie krásne, ale „blbé“ …..

jm
jm
29. máj 2015 23:05

Jedna konferencia KDH určite nespasí slovenské poľnohospodárstvo. Je len na škodu ,že zabudli na vstup do EU. Že nejáké pozitívum, ale za akú cenu ? Su minimálne za zle vyrokované podmienky pre poľnohospodárov spoluzodpovedný. Je nefér sa biť do hrude čo sme dokázali zo vstupom do EU ,keď to bolo… Celý komentár »