Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Vysoká a kvalitná úroda obilnín zvyšuje rentabilitu

Vysoká a kvalitná úroda obilnín zvyšuje rentabilitu
insert_photo3 x Agrobiosfer, s. r. o.

V posledných rokoch sa neodmysliteľnou súčasťou pestovateľských technológii pšenice a jačmeňa stávajú agrotechnické zásahy, ktoré významne ovplyvňujú kvalitu zrna. Tieto zásahy majú svoje opodstatnenie aj z pohľadu ekonomiky, pretože každoročne zaznamenávame nemalý rozdiel medzi výkupnými cenami potravinárskeho a kŕmneho typu zrna.

Efektívne využitie kvalitatívnej dávky dusíka

Jednou z možností ako pozitívne ovplyvniť kvalitu zrna pšenice je neskoré prihnojenie dusíkom v relatívne nízkej dávke 20-30 kg/ha. Pri tomto spôsobe navýšenia kvality treba brať ohľad na typ aplikovaného hnojiva a správne zvoliť termín aplikácie. V prípade neskôr zvoleného termínu ovplyvňuje dodaný dusík obsah bielkovín v zrne. Ak ho však aplikujeme v období metania zvýšime HTZ, pričom v období kvitnutia má vplyv aj na obsah a kvalitu lepku. Platí pritom, že v slabších porastoch by sme mali doplniť dusík skôr (BBCH 37), prostredníctvom čoho obmedzíme redukciu zŕn v klase. V ostatných porastoch môžeme zvoliť aj neskorší termín (BBCH 51) aplikácie. Na to, aby dokázali rastliny pšenice dodaný dusík prijať a efektívne využiť pre tvorbu kvalitnej produkcie potrebujú aj dostatok ostatných živín. V prípade nedostatočnej zásoby živín ako K, Mg, Cu a ďalších prvkov je využitie aplikovaného dusíka značne obmedzené, čoho výsledkom je nižší počet klasov na jednotku plochy, nižší počet zŕn v klase s nižšou HTZ. Pre efektívne využitie tohto makrobiogénneho prvku odporúčame aplikovať listové hnojivo MicroRich (0,5 l/ha), ktorým doplníme množstvo ľahko prijateľných mikroelementov (Fe, Zn, Cu, B, Mg) a podporíme kvalitu produkcie. Vzhľadom k tomu, že sa deficit niektorých mikroprvkov, akým je napr. meď prejavuje až v neskorších rastových fázach v podobe hluchých klasov, odporúčame aplikovať hnojivo preventívne.

Obr. Porovnanie jedincov pšenice po aplikácii biostimulácie (vľavo) s neošetreným variantom (vpravo).

Ako pomôžu pri kvalite biostimulátory na báze morských rias?

Okrem samostatnej výživy má pri formovaní kvalitatívnych parametrov pšenice významnú úlohu aj priebeh počasia. Vysoká teplota a deficit zrážok, ktoré sa objavujú často od fázy kvitnutia až po zrenie môžu urýchliť zrelosť a spôsobiť predčasné starnutie listov. V takomto prípade klesá intenzita fotosyntézy, a tým aj dostupnosť asimilátov potrebných k rastu zrna a syntéze škrobu, čo sa prejaví zmenou kvality a poklesom hmotnosti zrna. Protistresovou ochranou v podobe prípravku na báze morských rias Alga 300++K (1 l/ha) v období od objavenia sa zástavkového listu až do začiatku mliečnej zrelosti môžeme predchádzať týmto negatívnym dôsledkom. Draslík, ktorý je v produkte prítomný ovplyvňuje pozitívne aj priebeh fotosyntézy a tvorbu bielkovín, čím sa významne podieľa na zvýšení HTZ. Pre dosiahnutie dobrej potravinárskej kvality je dôležité v rastline udržať dostatočné množstvo vody a usmerniť tok asimilátov prednostne do zrna. K naplneniu tohto cieľa nám pomôže aplikácia  produktu Amino Total (0,5 kg/ha). Po jeho aplikácii podporia  aminokyseliny (43 %) spoločne s dusíkom (17 %) syntézu bielkovín a intenzívnejšie zabudovanie dusíka do zrna. Pozitívny efekt biostimulátorov na báze morských rias na kvalitu produkcie potvrdzujú aj výsledky maloparcelkového pokusu.

Graf: Kvalita pšenice ozimnej po aplikácii prípravkov na báze morských rias (Lokalita: Vígľaš Odroda: Sunanka).

V danom pokuse sme okrem aplikácie vyššie uvedených prípravkov využili v jesennom období aj produkt Alga 300++P (1 l/ha), ktorý podporil tvorbu koreňového systému a zároveň zvýšil odolnosť mladých rastlín voči vymrznutiu. Keďže fosfor zohráva dôležitú úlohu v energetickom metabolizme pšenice, aplikáciu Alga 300++P (1 l/ha) sme zopakovali aj v jarnom období. Touto technológiou ošetrenia sa nám podarilo navýšiť úrody oproti neošetrenej variante o 0,7 t/ha, čím sme dosiahli výnos 7,9 t/ha.

Ako podporiť sladovnícku kvalitu jačmeňa?

Podobne ako pri dosiahnutí potravinárskej kvality pšenice, aj pri kvalite sladovníckeho  jačmeňa majú mikroelementy nezastupiteľné miesto. Od objavenia sa zástavkového listu podporíme prípravkom MicroRich (0,5 l/ha) tvorbu chlorofylu, škrobu, pričom máme pod kontrolou transformáciu dusíka. Prostredníctvom aplikácie stimulátora Alga 600 (0,5 kg/ha) zaistíme správny rast koreňov, zvýšime odolnosť voči nepriaznivým podmienkam prostredia, ktoré sa môžu podobne, ako pri pšenici podpísať na zhoršenej kvalite. Prípravok obsahuje množstvo bioaktívnych látok a široké spektrum živín, ktoré ovplyvňujú sladovnícku kvalitu, tým že pomáhajú znížiť obsah dusíkatých látok v zrne, pričom sa súčasne zvyšuje škrobnatosť zrna a tvorba jemných pliev. V prípade jačmeňa jarného je pre zaistenie vysokých a kvalitných úrod dôležité udržať dobrý zdravotný stav listov až do konca vegetácie. Na základe tejto skutočnosti odporúčame aplikovať produkt SoftGuard (1,2 l/ha), ktorý pôsobí preventívne voči bakteriálnym, hubovým a vírusovým ochoreniam. V neposlednom rade nám jeho spoločná aplikácia s biostimuláciou, listovou výživou a prípravkami na ochranu rastlín umožní zvýšiť ich účinnosť.

Pre viac informácií o produktoch a možnostiach zvýšenia úrody a jej kvality poľných plodín kontaktujte našich obchodných zástupcov a navštívte našu webovú stránku s e-shopom www.agrobiosfer.sk.

Autor článku: Ing. Zuzana Balátová, PhD. - produktová manažérka, Agrobiosfer, s.r.o.
Zdroj obrázku: 3 x Agrobiosfer, s. r. o.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments