Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Svetové ceny potravín klesli takmer na 6-ročné minimum

Svetové ceny potravín klesli takmer na 6-ročné minimum
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Svetové ceny potravín klesli v máji na najnižšiu hodnotu takmer za šesť rokov, keď pokles cien zaznamenali obilniny, mäso aj mliečne produkty. Ceny oleja a cukru síce zaznamenali rast, no len veľmi mierny.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša zahŕňajúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa v máji v porovnaní s aprílom znížil o 1,4 % na 166,8 bodu. To znamená mierne zrýchlenie poklesu cien, keďže v apríli dosiahol medzimesačný pokles 1,2 %. Medziročne klesli ceny minulý mesiac už o 22,4 %, pričom hodnota indexu sa znižuje už od apríla minulého roka. Májová hodnota indexu je najnižšia od septembra 2009.

Rast cien zaznamenali len olej a cukor. Palmový olej vzrástol najmä pre obavy z možných dôsledkov klimatického fenoménu El Niňo v juhovýchodnej Ázii a cenu sójového oleja zasa podporil zvýšený dopyt po tejto komodite, najmä z Číny. Cukor zaznamenal prvý výraznejší rast od októbra minulého roka, najmä v dôsledku pomalšieho štartu sezóny spracovania cukrovej trstiny v Brazílii.

FAO predpokladá, že produkcia obilnín dosiahne v sezóne 2015/2016 vyše 2,52 miliardy ton. V máji ešte predpokladala produkciu na úrovni 2,51 miliardy ton.

Svetové zásoby obilnín ku koncu sezóny 2015/2016 predpokladá FAO na úrovni 634,3 milióna ton. Najnovší odhad na sezónu 2015/2016 predstavuje revíziu smerom nahor, nakoľko organizácia pred mesiacom uviedla, že zásoby by mali dosiahnuť 626,6 milióna ton.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments