Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Výzva na investície sa blíži. Ste pripravení?

Výzva na investície sa blíži. Ste pripravení?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vyhlásenie výzvy na investície do poľnohospodárskych podnikov z nového programovacieho obdobia bolo očakávané už v máji, reálna je podľa aktuálnych informácií druhá polovica júna.

Celkovo sa má z rozpočtu na investície, ktorý je oproti obdobiu rokov 2007 – 2013 približne polovičný, vyčerpať asi 80 miliónov eur. S novinkami svetových výrobcov, do ktorých sa oplatí investovať, sa agropodnikatelia mohli oboznámiť už na marcovom veľtrhu Agrosalón, májovom Dni poľa v Liptovskom Ondreji, alebo v týchto dňoch na poľnej prehliadke v Dvoroch nad Žitavou.

„Na Agrosalóne v Nitre sa prezentovalo až 150 spoločností, na Dni poľa v Liptovskom Ondreji viac ako 20 dodávateľov pôdohospodárskej techniky a v Dvoroch nad Žitavou približne 80 vystavovateľov,“ uviedol Ján Jech, prezident AGRION – Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR.

Na nové programovacie obdobie sa chystajú aj zástupcovia bankového sektora, ktorí pozorne sledujú situáciu v odvetví. Ak chce podnikateľ svoj projekt prefinancovať s pomocou banky, radí Martin Hubinský z VÚB Banky začať požiadaním o vystavenie úverového prísľubu.

„Úverový prísľub vieme vystaviť na preklenovací úver finančného príspevku od PPA až do doby zrealizovania projektu, na investičný úver dofinancovania projektu a jeho súčasťou môže byť aj prefinancovanie DPH. S týmto záväzným úverovým prísľubom vie poľnohospodár preukázať svoju bonitu platobnej agentúre,“ hovorí M. Hubinský.

Aktuálna výzva má podporiť predovšetkým investície do špeciálnej rastlinnej výroby a živočíšnej výroby. Optimizmus z prichádzajúcej výzvy je aj z tohto dôvodu čiastočne zatienený aktuálnou situáciou vo výrobe mlieka.

„Neštandardné správanie klientov pri splácaní úverov zatiaľ VÚB banka neeviduje. Vo zvýšenej miere však cítime obavy poľnohospodárov najmä čo sa týka investícií do živočíšnej výroby,“ potvrdzuje Martin Hubinský.

Príkladom podniku, ktorému situácia na trhu skrížila plány, je Poľnohospodárske družstvo Ludrová. To už niekoľko rokov prevádzkuje bioplynovú stanicu a prostriedky z výzvy na investície do prvovýroby dlhodobo plánovalo využiť na výstavbu nového kravína.

„Na stole máme projektovú dokumentáciu na nový kravín pre 400 dojníc. Súčasná neistota je pre nás problém. Na jednej strane sme už nemálo prostriedkov použili na prípravu investície, na strane druhej veľmi ťažko odhadujeme, aká hlboká bude súčasná mliečna kríza,“ hovorí Miroslav Štefček, predseda PD Ludrová.

Oneskorenie vyhlásenia výzvy z pôvodne deklarovaného mája preto považuje za pozitívne.

„Získali sme čas ešte raz si dôkladne prepočítať, či sa do dvojmiliónovej investície pustiť,“ vysvetľuje Štefček.

K biologickému a cyklickému charakteru poľnohospodárskej výroby sa tak stále častejšie pridávajú aj trhové výkyvy. Tie môžu manažmentom poľnohospodárskych podnikov spôsobiť nemalé problémy.

„V prípade krízy však vieme prefinancovať priame platby aj na rok 2016,“ upozorňuje Martin Hubinský a dodáva, že aktuálne ide o lacné peniaze z dôvodu záporných sadzieb EURIBOR.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk (v článku boli použité komerčné informácie)
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
9. jún 2015 8:51

Živočíšna výroba je na pokraji kolapsu. Ak vyrábate niečo vopred isté zo stratou je to viac ako jasné ,že do takého rizika si v dnešnej dobe nik nedovolí ísť. Preklenovací úver je vec ktorá je síce pomocou ,ale len do doby kým Vám v PPA neoznámia pozastavenie dotácie . Nasleduje… Celý komentár »