Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

SPPK víta predbežný zoznam potravín s 10-% DPH

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta predbežný zoznam potravín, u ktorých sa uvažuje o zaradení do zníženej 10-% sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH).

Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na zoznam potravín, ktorý zverejnila na sociálnej sieti RTVS. Nižšia sadzba DPH by sa podľa zoznamu mala od januára 2016 uplatňovať na mlieko, maslo, chlieb a mäso.

“Je samozrejmé, že mlieko a jeho spotreba potrebujú podporu, a to najmä v dnešnej situácii, keď nákupné ceny surového kravského mlieka vplyvom prebytkov na európskych trhoch a zrušených mliečnych kvót klesajú. Z nášho pohľadu by bolo žiaduce, aby sa medzi avizovanými druhmi mlieka ocitlo mlieko s 1,5-% a 3,5-% obsahom tuku, teda polotučné a plnotučné, a nie nízkotučné s malou nutričnou a energetickou hodnotou,” podčiarkla hovorkyňa SPPK.

V prípade chleba bude podľa Holéciovej teraz otázkou, pre aký konkrétny druh bude platiť znížená sadzba DPH.

“Čerstvé mäso a maslo je tiež z nášho pohľadu žiaduca kategória,” zdôraznila.

“Na druhej strane však musíme dodať, že sme čakali o niečo širší zoznam potravín, ktoré budú pre spotrebiteľa cez DPH cenovo zvýhodnené. Chýbajú nám v ňom totiž aj produkty z iných potravinárskych odvetví, napríklad múka, cukor, olej, zelenina, vajcia, ktoré sa rovnako dajú považovať za základné potraviny. Privítali by sme v ňom aj mliečne výrobky, nielen samotné mlieko, teda i smotanu, jogurty, napríklad neochutené,” doplnila.

SPPK podľa nej aj preto v týchto dňoch pripravuje pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zoznam potravín, na ktoré by bolo žiaduce uplatniť 10-% DPH.

“Veríme, že ho po vzájomnej konzultácii s rezortným ministerstvom pripravíme v takej definitívnej podobe, aby ho spotrebiteľ čo najviac pocítil pri svojich každodenných nákupoch,” dodala.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
15. jún 2015 8:23

Je nezmysel vytvoriť nižšiu DPH na štyri druhy potravín. A čo ostatné, nie sú tak isto potraviny? Ale na Slovensku je to OK .Máme aspoň niečo. Tešme sa.

realista
realista
15. jún 2015 8:39

“Nekrič hop, kým nepreskočíš…” slovenské príslovie

Jano
Jano
15. jún 2015 10:07

7% na vsetky potraviny ako v DE. A na nezdrave pseudopotraviny- lupienky, cola a pod. moze zostat 20%. Ostatne predvolebne blbosti si strcte, Smer- socialna demagogia.