Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Dotácie existujú, poľnohospodári sa musia prihlásiť

Dotácie existujú, poľnohospodári sa musia prihlásiť
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Hospodárenie poľnohospodárskej prvovýroby hodnotili delegáti na dnešnom Valnom zhromaždení Agrárnej komory Slovenska (AKS) v Tvrdošovciach.

Konštatovali, že rok 2014 bol ziskový, ale napriek tomu sa farmári finančne neposilnili.

“Bez dotácií rezortu by boli vysoko stratoví,” povedala predsedníčka AKS Helena Patasiová.

Ako uviedla, ceny sú pod výrobnými nákladmi.

„Hľadáme cestu na riešenie dvoch akútnych problémov hlavne v dvoch sektoroch, a to v živočíšnej výrobe a špeciálnej rastlinnej výrobe. Chovu ošípaných hrozil zánik a dúfam, že sa našlo riešenie,“ uviedla Patasiová.

Podľa jej slov program rozvoja vidieka obsahuje 22 opatrení, je širokospektrálny, dajú sa nájsť podnikateľské zámery, z eurofondov možno získať intenzívnu pomoc.

„Poukázali sme na to, že pri udeľovaní dotácií výberové kritériá musia byť spravodlivé. Chceme dosiahnuť, aby v prípade mladých farmárov vyšla výzva čo najskôr, aby sa mladí ľudia vedeli zapojiť do činnosti ohrozených sektorov,“ ozrejmila predsedníčka. Ako dodala, aj v tomto prípade platí, že treba zabezpečiť predaj produktov, a potom spustiť výrobu.

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka v tomto roku sa prvýkrát začne naplno uplatňovať nová Spoločná poľnohospodárska politika.

„V roku 2014 dobiehali sa ešte podmienky podľa môjho názoru zle nastaveného programu 2007 – 2013. Vlaňajší rok bol prechodný,“ konštatoval Jahnátek s tým, že až teraz sa začína uplatňovať zvýšená podpora pre živočíšnu výrobu.

„Je historicky najvyššia platba na dojnice, 373 eur na jeden kus, vlani to bolo ešte 81 eur. Prvýkrát sme zaviedli podporu na ošípané, 250 eur na prasnicu, 40 eur na výkrmový dobytok, čo doteraz nebolo. Zaviedli sme aj podporu 160 eur na jalovice, navýšili sme podporu na hovädzí dobytok, na mäsové typy na 225 eur, čo je nárast o 60 eur. Podobná je situácia aj v rastlinnej výrobe,“ priblížil minister.

Podčiarkol, že dotácie už existujú, farmári sa musia len prihlásiť.

„Systém je jednoduchý. Napríklad Národné poľnohospodárske potravinárske centrum Nitra si zoberie databázu všetkých chovateľov ošípaných z centrálnej evidencie poľnohospodárskych zvierat a pošle im návrh zmluvy na podporu. Toto je tretí pilier. Podpory z programu rozvoja vidieka idú automaticky cez Poľnohospodársku platobnú agentúru (PPA) a priame platby idú tiež automaticky z PPA,“ vysvetlil minister Jahnátek.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
24. jún 2015 7:16

Pani predsedníčka zabudla upresniť skutočnosť že rok 2014 bol ziskový hlavne pre regióny južného Slovenska

jm
jm
24. jún 2015 8:12

Kto podával informácie pre TASR sa vedome dopustil KLAMSTVA. Konkrétne trhové kravy ,príspevok v takej výške dostanete len pri voľnom ustajnení .To majú väčšinou len veľkofarmy. Mladý HD sa platí na stavy z roku 2007. Pri predkladaní žiadosti na PPA potrebujete potvrdenie z CEHZ o stave zvierat. Takže ani výška… Celý komentár »

realista
realista
24. jún 2015 9:26

“…konštatoval Jahnátek s tým, že až teraz sa začína uplatňovať zvýšená podpora pre živočíšnu výrobu.”

a znížená podpora na LFA pardón na ANC konštatujem ja….

Patasiová
Patasiová
24. jún 2015 12:26

K pripomienke č.1 “Upresňujem správu o výsledku hosp., kt. som uviedla – V celoslov.priemere najvyššiu úroveň výsledku hosp. dosiahli kraje NR, BB, a TT nad priemerom SR (61€/p.p), takže čiastočne máte pravdu, ale aj počet VDJ/ha, počet zamestnancov/ha je v uvedených regiónoch ! Zároveň poznamenávam, že bez dotácií pr.p. by… Celý komentár »

jm
jm
24. jún 2015 13:16

Len ste pokazili celé PRV jednou vetou .Uprednostnené v zostupnom poradí.Prečo stále chcete zvýhodňovať len veľkých ? To malý alebo začínajúci farmár nemá právo na rozvoj?