Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Urobte si svoj syr

Urobte si svoj syr
insert_photoautor - Predseda agrovýboru NR SR Martin Fecko krstí knižku Karola Heriana syrom.

Súčasťou dní vidieka v NR SR (v dňoch 25. 6. – 30. 6. 2015) bol aj krst knižky pod názvom „Spracovanie mlieka pre farmárov a v domácnostiach“.

Útla knižočka obsahuje všetko, na čo musia pamätať tí,  ktorí chcú nejakým spôsobom spracovať surové kravské, ovčie či kozie mlieko v domácich podmienkach alebo na malých farmách. Jej autor Karol Herian sa tejto problematike venuje desiatky rokov, je popredným slovenským odborníkom na výrobu syrov a posledných 20 rokov spolupracuje s mnohými farmármi na Slovensku pri výrobe regionálnych syrových špecialít. Populárnou formou objasňuje základné hygienické povinnosti pri spracovaní mlieka aj v domácich podmienkach, popisuje výrobu ťahaných nití, zrejúcich syrov tak, aby hotový produkt obšťastnil chuťové bunky konzumenta. Podľa Karola Heriana sú v knižke základné informácie pre malovýrobcov o tom, ako sa mlieko ošetruje, ako sa spracováva na kyslomliečne výrobky, ako sa robia domáce syry a ako sa majú po domácky vyrobené produkty uchovávať.

Pri krste útlej knižočky mohli záujemcovia ochutnať napríklad špeciality z Gazdovstva Uhliská neďaleko Trenčína – kozie aj ovčie syry, nátierky. Soňa Zuzíková z tejto malej farmy (na fotografii vľavo ponúka chutné syry) a vysvetľuje: „Bez rád Karola Heriana pri výrobe syrov by sme sa ťažko posúvali dopredu. O syry je veľký záujem, v našom hostinci sa po bryndzových haluškách z našej vlastnej bryndze iba zapráši.“

Knižočku vydal Vidiecky parlament SR a jeho predsedníčka Mária Behanovská vysvetlila, že ich patronát nad knižočkou je prostý: „Išlo nám o zachovanie tradičných receptúr, ktoré môžu ďalej využívať v jednotlivých regiónoch. Malí producenti jednoducho môžu nadviazať na historické skutočnosti – veď tieto syry sa kedysi vozili do Viedne, do Budapešti aj do Mníchova a slovenskí roľníci boli uznávaní.“

Autor článku: Soňa Ludvighová - podpredsedníčka KPN
Zdroj obrázku: autor - Predseda agrovýboru NR SR Martin Fecko krstí knižku Karola Heriana syrom.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
29. jún 2015 16:45

Kto vie poradiť kde sa dá zakúpiť táto knižka.Ďakujem

Juraj Huba - prevádzkovateľ portálu
Juraj Huba - prevádzkovateľ portálu
2. júl 2015 16:54

Dobrý deň,
kontaktujte prosím Vás predsedníčku Vidieckeho parlamentu Majku Behanovskú: mbehanovska@stonline.sk. Ak sa nemýlim, publikácia stojí 6 eur a určite Vám podá bližšie informácie a knihu Vám pošle.