Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Začína sa žatva, úroda nedosiahne rekordy z minulého roka

Začína sa žatva, úroda nedosiahne rekordy z minulého roka
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodári začali v týchto dňoch žatevné práce. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a odhadov, ktoré vypracoval Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy v Bratislave, sa očakáva nižšia úroda obilnín a repky ako v minulom roku, informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

„Celkovo predpokladáme výrazný pokles úrody pšenice ozimnej, jačmeňa jarného aj repky olejnej ozimnej, v porovnaní s úrodami dosiahnutými v poľnohospodárskej sezóne 2013/2014. Musíme však zdôrazniť, že predchádzajúca poľnohospodárska sezóna patrila z hľadiska dosiahnutých úrod k nadpriemerným, dokonca pri viacerých plodinách boli zaznamenané rekordné hodnoty,“ podčiarkla.

Táto poľnohospodárska sezóna sa podľa nej pri porovnaní aktuálnych odhadov úrod s päťročnými priemernými úrodami javí pri pšenici ozimnej a jačmeni jarnom ako mierne podpriemerná, pri repke olejnej ozimnej ako podpriemerná.

„Prezentované hodnoty očakávaných úrod však nie sú definitívne, budú sa meniť vplyvom počasia, najmä zrážok v jednotlivých regiónoch,“ upozornila.

Informovala, že priemerná úroda ozimnej pšenice by mala dosiahnuť úroveň 4,30 tony (t) z hektára (ha), čo by vzhľadom na minuloročnú poľnohospodársku sezónu na úrovni 5,51 t/ha znamenalo medziročný pokles o 22 %, v porovnaní s päťročnou priemernou úrodou 4,30 t/ha by úroda dosiahla priemernú výšku.

„Čo sa týka regionálnych rozdielov, najvyššie priemerné úrody očakávame v rámci Nitrianskeho kraja, naopak najnižšie úrody by mali byť zaznamenané v Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ podotkla.

Priemerná úroda jarného jačmeňa by mala podľa hovorkyne SPPK dosiahnuť úroveň 3,7 t/ha, čo by vzhľadom na minuloročnú poľnohospodársku sezónu 4,78 t/ha znamenalo medziročný pokles o 23,4 %, v porovnaní s päťročnou priemernou úrodou 3,72 t/ha by úroda poklesla o 1,6 %.

„Najvyššie úrody očakávame v Nitrianskom kraji, naopak najnižšie v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji,“ informovala.

Priemerná úroda repky olejnej ozimnej by mala podľa jej informácií dosiahnuť úroveň 2,5 t/ha, čo by vzhľadom na vlaňajšiu úrodu 3,61 t/ha znamenalo medziročný pokles o 31,9 %, v porovnaní s päťročnou priemernou úrodou 2,55 t/ha by úroda poklesla o 3,5 %.

„Najnižšia úroda by mala byť dosiahnutá v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji, naopak, najvyššie úrody očakávame v Žilinskom kraji,“ konštatovala.

Hlavným dôvodom slabších úrod je podľa Holéciovej chýbajúca vlaha počas jari pri vzchádzajúcich porastoch. Pokračujúce sucho pribrzdili zrážky aspoň v druhej polovici mája.

„Medzi prvé regióny, v ktorých sa začala žatva už počas uplynulého víkendu, patria tradične južné oblasti Slovenska. Ozimný jačmeň už kosia napríklad poľnohospodári v oblasti Nových Zámkov, Lučenca, Michaloviec alebo Košíc. So žatvou chcú do konca tohto týždňa začať aj v regióne Levíc, Nitry, Komárna alebo Rimavskej Soboty,“ doplnila.

Kvalita obilia sa z celoslovenského pohľadu zatiaľ podľa SPPK odhaduje ťažko. Na jej výslednú podobu, teda množstvo bielkoviny lepku, bude mať vplyv počasie počas najbližších týždňov, keď budú poľnohospodári žať úrodu.

„Podľa informácií z 13 regiónov, ktoré 29. júna zisťovala SPPK, odhaduje väčšina poľnohospodárov dobrú kvalitu obilia pestovaného na potravinárske účely. Nesmie však prísť dlhotrvajúci dážď, ktorý by kvalitu obilnín ohrozil,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments