Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Žatva na Žitnom ostrove sa ešte naplno nerozbehla

Ani tohtoročná ozajstná žatva sa na Petra a Pavla nezačala. Zber obilia v plnom prúde nebeží, zatiaľ sa len skúšajú stroje. Farmári okrem repky olejnej a ozimného jačmeňa nespustili zber hustosiatych obilnín. Informovala o tom TASR predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.

 Podľa jej ďalších slov ozajstná žatva by sa mala začať okolo 10. júla. Túto informáciu potvrdil aj predseda Podielnického poľnohospodárskeho družstva v Trhovom Mýte Arpád Mózes.

„Zatiaľ stroje odpočívajú. Pravdepodobne začneme žať o týždeň,“ povedal.

Enormné horúčavy na južnom Slovensku možno predsa len urýchlia žatevné práce.

„Posledný júnový a prvý júlový deň sme pokosili dvomi kombajnmi 40 hektárov jačmeňa ozimného. Od tej doby stojíme. Ak poveternostná situácia bude taká, ako včera, nie je vylúčené, že čoskoro začneme aj so žatvou pšenice,“ uviedol predseda predstavenstva Poľnohospodárskeho družstva Jahodná Štefan Kodai.

„Na hornom Žitnom Ostrove začali v niektorých lokalitách so zberom ozimnej repky, avšak žatva sa v plnom prúde ani tu nerozbehla,“ pokračovala Patasiová s tým, že úrody v porovnaní s predchádzajúcim rokom budú nižšie. Zlé poveternostné podmienky, hlavne sucho, nepriaznivo ovplyvnili rastliny.

Ako uviedla, v prípade repky bola v minulom roku dobrá úroda, na úrovni 3,1 tony/ha.

„Ak farmári v tomto roku dosiahnu 2,5 ton/ha budú možno spokojní s tohtoročnou priemernou úrodou,“ konštatovala.

Dodala, že pšenice ozimnej sa urodilo na Slovensku v minulom roku 1,5 milióna ton a priemerná úroda bola 5,65 t/ha. V tomto roku sú odhady farmárov nižšie, očakávajú výsledky pod 5 ton.

„Na Slovensku poklesli výmery hustosiatych obilnín v priemere o 20 %. Dôvodom je, že Spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie predpisuje členským krajinám dodržať v tomto roku príjmy, čo znamená, že sa farmári museli rozhodnúť, či budú uplatňovať čierny alebo zelený úhor, museli si zvoliť spôsob používania pôdy z regeneračných dôvodov,“ priblížila situáciu predsedníčka s tým, že sa znížili výmery pšenice a jačmeňa.

Pripomenula, že úrody hustosiatych obilnín budú nižšie ako vlani.

„Treba zdôrazniť, že aj obchodníci a spracovatelia obilnín by si mali uvedomiť, že pšenice, jačmeňa bude menej, takže ceny treba k tomu prispôsobiť. Nejde len o výnosnosť, ale aj o menší rozmer zasiatych plôch. Ceny vyzerajú zatiaľ v prípade pšenice potravinárskej okolo 150 eur za tonu, kŕmne obilie 110 a repky 340 – 360 eur za tonu,“ ozrejmila.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
6. júl 2015 23:34

To sú asi gembléri, ktorí radi hazardujú. Ale do KEDY?Nakoniec aj tak prehrá ten kto sa najviac pričiní oto aby bolo čo jesť. Ato je FARMÁR.

aksds@aksds.sk
aksds@aksds.sk
11. júl 2015 19:17

oprava;
pre TASR bol telefonický rozhovor a je v texte omyl;
SPP ukladá farmárom dodržať „greening“ nie „príjmy“