Zadajte hľadaný výraz

Biopalivá Zo sveta

FAO: Delenie na biopalivá a potraviny je chybné

FAO: Delenie na biopalivá a potraviny je chybné
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Delenie agrokomodít na biopalivá a potraviny je chybné. „Biopalivá nemôžu byť o rozhodovaní sa medzi potravinami alebo palivom. Efektívne môžeme využívať obe komodity,“ uviedol generálny riaditeľ Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) pri OSN José Graziano da Silva v komentári na Project Syndicate.

„Ak zaistíme správne podmienky, môžu sa biopalivá stať účinným prostriedkom na zvýšenie bezpečnosti potravín,“ zdôraznil ďalej šéf FAO s tým, že správnym kľúčom k riešeniu tejto dilemy je flexibilný prístup krajín, politikov a spotrebiteľov.

Biopalivá sa počas posledných rokov podľa neho stali jablkom sváru. Pre niekoho predstavujú obnoviteľný zdroj energie, vyrobený z organickej látky, čarovný prútik v boji proti zmene klímy. Iní však považujú biopalivá za existenčnú hrozbu, ktorá súťaží o pôdu a vodu s plodinami, určenými na výrobu potravín.

Toto je však podľa da Silvu chybné delenie. Voľba nemôže byť o rozhodovaní sa medzi potravinami a palivom. Efektívne môžeme využívať obe komodity.

„Ak zaistíme správne podmienky, môžu sa biopalivá stať účinným prostriedkom na zvýšenie bezpečnosti potravín tým, že chudobným poľnohospodárom zabezpečia zdroj udržateľnej a cenovo dostupnej energie,“ zdôraznil.

Pripomenul, že biopalivá sa stali skutočnosťou a ich používanie sa bude naďalej zvyšovať. V roku 2013 biopalivá tvorili 3 % celkového objemu paliva v celosvetovej doprave, uvádza správa FAO a OECD. Zatiaľ čo toto percento podľa očakávania zostane stabilné, produkcia biopalív porastie v absolútnych hodnotách, spolu rastom dopytu po pohonných hmotách.

„Očakáva sa, že celosvetová produkcia biopalív sa v roku 2023 oproti úrovni v roku 2007 zdvojnásobí. V takom prípade sa na biopalivá spotrebuje 12 % svetovej produkcie obilia, 28 % cukrovej trstiny a 14 % rastlinného oleja. Spolu s nárastom produkcie biopalív budeme požadovať politiky, programy a kapacity, ktoré zaručia ich udržateľnosť bez toho, aby bol narušený trh s potravinami alebo ohrozená bezpečnosť potravín, ktorá bude vždy na prvom mieste,“ zdôraznil generálny riaditeľ FAO.

FAO pri OSN má za cieľ dosiahnutie potravinovej bezpečnosti a pravidelný prísun jedla a pitnej vody pre všetkých ľudí.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments