Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Extrémne suchý a mimoriadne horúci jún

Extrémne suchý a mimoriadne horúci jún
insert_photoSHMÚ

Slovenskí poľnohospodári vnímajú extrémne suché a horúce počasie už od poslednej dekády mája. Ich pocity včera potvrdil aj Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý informoval o rekordne suchom minulom mesiaci.

„V júni úplne zlyhala pranostika o Medardovej kvapke. Najextrémnejšie sa to prejavilo na mesačných úhrnoch zrážok na krajnom západe Slovenska. To znamená tam, kde sa najskôr prejavuje vlhký oceánsky vzduch, ktorý k nám v normálnych podmienkach zvykne prúdiť z Atlantického oceánu. Na Záhorí mala väčšina zrážkomerných staníc najnižšie mesačné úhrny zrážok za jún, minimálne od roku 1981, od kedy je k dispozícii kompletná databáza zrážok pre Slovensko,“ informuje SHMÚ na svojom webovom sídle.

Podľa informácií, ktoré spracováva meteorológ Milan Lapin, v júni sme dosiahli 45 percent zrážok dlhodobého priemeru, keď na Slovensku padlo len 39 milimetrov zrážok. Najhoršia situácia je už na spomínanom západnom Slovensku kde v júni zaznamenali len 19 mm zrážok. Stredné Slovensko zaregistrovalo zrážky na úrovni 43 mm a východ 54 milimetrov zrážok.

„Tohtoročné nízke júnové mesačné úhrny zrážok môžu byť na niektorých miestach najnižšie pre jún až od začiatku 20. storočia, to znamená za minimálne posledných 115 rokov. Že to naozaj nie je iba regionálna záležitosť, dokazujú správy, ktoré majú zdroj v Nemecku. Tam je súčasné sucho tiež označované za najhoršie v období posledných 40 rokov a prejavuje sa okrem iného aj na hladinách a prietokoch niektorých riek v Nemecku,“ informuje SHMÚ.

Okrem extrémne suchého počasia zverejnil americký Národný úrad pre ovzdušie a oceány (NOAA), že jún bol aj najteplejším mesiacom od počiatkov merania  v roku 1880. Priemerná teplota povrchu pevniny a oceánu bola o 0,88 stupňa Celzia vyššia ako je priemer 20. storočia, ktorý tvoril 15,5 stupňa.

„Mimoriadne bola podľa NOAA ale celá prvá polovica roku. Teplotné rekordy pokorili hneď štyri mesiace. Je takmer vylúčené, že sa rok 2015 nestane najteplejším zaznamenaným rokom,“ cituje zástupkyňu NOAA Jessicu Bludenovú, webová stránka Mladej fronty Dnes.

Ako informuje MF Dnes mesačný rekord vysokých teplôt od roku 2000 padol už dvadsaťpäť ráz, mesačný rekord nízky teplôt sme ale naposledy zaznamenali v roku 1916.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: SHMÚ

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments