Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Zo sveta

Srbsko výrazne zvyšuje vývoz potravín do Ruska

Srbsko výrazne zvyšuje vývoz potravín do Ruska
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Na 81. výstave (2014) v Novom Sade sa prezentovali aj domáci potravinári

Srbsko úspešne vypĺňa medzery na ruskom trhu spôsobené ukrajinskou krízou. Na svojom portáli informuje o tom spravodajský kanál Českej televízie ČT24. Svojimi potravinami nahrádza tie z Európskej únie (EÚ), ktoré v súčasnosti nesmerujú na Východ.

Odborníci odhadujú, že export poľnohospodárskych produktov z Balkánu čoskoro prekročí hranicu 500 miliónov USD (456,58 milióna eur) ročne. A optimistickí sú aj regionálni ovocinári. Podľa nich sa vývoz ich produktov do Ruska môže ešte najmenej o tretinu zvýšiť.

Na raste vývozu do Ruska zarábajú nielen pestovatelia, ale aj celé srbské hospodárstvo. Napríklad stavebné firmy podnikateľa Branislava Grujiča stavajú kancelárie a byty nielen v Belehrade, ale aj v Petrohrade a v Moskve.

“Ruskú odpoveď na sankcie a protisankcie sme tu v Srbsku videli ako dobrú príležitosť, aby sme prevzali časť ruského trhu,” povedal jeden z najbohatších Srbov.

Podľa Grujiča mohlo Srbsko šancu využiť lepšie. “Keď prídete do Ruska, do Moskvy, a prejdete sa po reštauráciách a hoteloch, vidíte, že množstvo tovaru je hlavne z Južnej Ameriky alebo z Ázie. Ruský trh je aj napriek tomu pre Srbsko zásadný. Vlani stúpol predaj poľnohospodárskych výrobkov o dve tretiny. V roku 2013 ich predalo do Ruska za 183 miliónov a vlani za 308 miliónov USD.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Na 81. výstave (2014) v Novom Sade sa prezentovali aj domáci potravinári

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
...
...
4. august 2015 12:39

Len nech ich boh ochráni od vstupu do EÚ lebo im produkcia potom klesne o 80% a tie pekné slečny na fotke pôjdu utierať zadky dôchodcom do Rakúska.

jm
jm
4. august 2015 12:58

Tak ako som spomínal v minulosti. Len hlupák si pustí bez námahy iného taký obrovský trh. Lebo ovládnuť starého medveďa je ťažké.

Anonym
Anonym
4. august 2015 20:17

Nuž napred treba ovládnuť svoj vlastný trh! Až pak treba expadovať!!

jm
jm
5. august 2015 9:09

Mal som na mysli R U S K Ý T R H. A expandovať tam budeme môcť až keď sa oni sami rozhodnú , že prišiel ten čas. Náš trh už len s ťažkým úsilím získame späť.Ten sme si totiž podobným spôsobom pustili pred pár rokmi . Vďaka úsiliu kompetentných… Celý komentár »