Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Chystajú začiatkom septembra veľký protest v Bruseli

Chystajú začiatkom septembra veľký protest v Bruseli
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska mliečna rada (EMB) vyzvala európskych výrobcov mlieka a farmárov, aby sa 7. septembra zúčastnili na masovom proteste v Bruseli zameranom proti súčasnej politike EÚ v oblasti výroby mlieka.

V tento deň (7.9.) sa v Bruseli uskutoční mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo, na ktorom budú ministri diskutovať o riešeniach a opatreniach v prospech oživenia sektoru mlieka a mliečnych výrobkov.

Predseda EMB Romuald Schaber uviedol, že nátlaková protestná akcia farmárov má ministrov upozorniť na vážnosť situácie, keď ceny mlieka v EÚ sú v znamení „nekončiacej klesajúcej špirály“. Upozornil, že v niektorých členských krajinách EÚ sa cena mlieka dostala na 25 centov za liter (Belgicko, Francúzsko), pričom výrobné náklady sú viac ako 40 centov za liter. V roku 2014 však najdramatickejší prepad cien – na 16 až 17 centov za liter – zaznamenali tri pobaltské krajiny.

„Európa sa topí v mlieku a ceny mlieka ruinujú našich poľnohospodárov!“ uvádza sa v stanovisku EMB vyzývajúcom farmárov na účasť na bruselskej demonštrácii.

Podľa EMB je situácia z hľadiska farmárov drastická, výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov „brutálne klesá“ ich životná úroveň, pričom vinu za túto situáciu nesú politici.

Schaber žiada, aby začiatkom septembra európski výrobcovia mlieka dali sami o sebe vedieť v Bruseli. Od ministrov poľnohospodárstva požadujú okamžité zavedenie krízového nástroja, takzvaného Programu pre trhovú zodpovednosť (MRP). Tento nástroj vyvinula mliečna rada a navrhuje pre obdobie krízy konkrétne postupy, ako zabrániť krízam v mliečnom sektore.

Plánovaná demonštrácia by mala združiť producentov mlieka z celej Európy, ktorí chcú svoj pochod zdôrazniť za pomoci traktorov. Schaber v liste pre združenia výrobcov mlieka zdôraznil, že výrobcovia aj touto nátlakovou akciou musia politikom dokázať, že sú jednotní, a odkázať im, že je čas zmeniť súčasnú „deštruktívnu politiku“ v oblasti mlieka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
12. august 2015 14:47

v prvom rade patrí poďakovanie p. exkomisárke pre poľnohospodárstvo….
a riešenie – slušne povedané znížiť stavy dojníc alebo https://www.youtube.com/watch?v=3pvXRl21lB8#t=54

jm
jm
14. august 2015 8:17

Prečo sa úmerne neznížila cena mliečnych výrobkov aj na pultoch obchodov?Veď ak sa znížila cena nákupu mlieka malo sa to automaticky premietnuť do predajných cien výrobkov aby sa zvýšil odbyt.Alebo cena suroviny nezohráva žiadnu položku pri cenotvorbe?Potom je drahá energia alebo vysoké mzdy pri spracovaní. A možno len neschopnosť riadenia… Celý komentár »