Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Vinohradníci sa pre horúčavy boja o úrodu hrozna

Vinohradníci sa pre horúčavy boja o úrodu hrozna
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pezinskí vinári a vinohradníci majú pre dlhotrvajúce horúčavy strach o množstvo a kvalitu úrody hrozna. Vysoké teploty sa podľa nich už vo viniciach prejavili.

“Bobuľky hrozna sú drobnejšie, ako býva zvykom o takomto čase. Zrejme bude menšia výlisnosť. Hlavne odrody, ktoré sú náchylnejšie na sucho, a mladšie vinohrady tieto vysoké teploty ťažko znášajú,” povedal Gabriel Guštafík zo Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov.

Lepšie sú podľa jeho slov na tom staršie vinohrady, ktoré majú vybudovaný mohutný koreňový systém a sú dobre zakorenené. Problémy majú aj vinohradníci, ktorí vysadili štepy a tie im momentálne zasychajú.

“Riešia to aj polievaním, ale také jednorazové poliatie, že dnes polejem a zase týždeň nie, nič nerieši. Tá voda sa v momente odparí,” priblížil Guštafík.

Ako tvrdí, pomohla by kvapková závlaha, problém je však s vodou, ktorej tu nie je dostatok, chýbajú vybudované studne a cez mesto tečie potok, ktorý je od vinohradov pomerne ďaleko.

“S tým zavlažovaním v Pezinku to je podľa mňa nereálne, ani neviem, žeby tu niekto mal vybudovanú závlahu,” podotkol Guštafík.

Horúčavami podľa neho trpí aj hmyz, ktorý sa vrhol na hrozno, ktoré začína dozrievať. Pezinskí vinári a vinohradníci preto už túžobne očakávajú dážď. Ten by podľa nich mohol ešte pomôcť neskorším odrodám viniča.

“Keď sa tento stav nezmení, zrejme sa to podpíše aj na množstve úrody. Zistíme to, keď bude jej zber,” poznamenal Guštafík.

 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
15. august 2015 20:59

Ani kvapkova zavlaha v takychto horucavach nema ziaden efekt. Esteze od zajtra ma prsat.