Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Vláda sa pokúsi zastaviť predaj pôdy zahraničným vlastníkom

Vláda sa pokúsi zastaviť predaj pôdy zahraničným vlastníkom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vláda Slovenskej republiky podnikne kroky, aby zastavila predaj slovenskej ornej pôdy do rúk zahraničných vlastníkov. Ako počas prvého dňa veľtrhu Agrokomplex v Nitre povedal premiér Robert Fico, v otázke predaja ornej pôdy neexistuje v Európskej únii ekonomická rovnosť.

„Viem, že sme museli pod tlakom Európskej únie schváliť novelizáciu devízového zákona, ktorý dnes umožňuje zahraničným vlastníkom nadobudnúť poľnohospodársku pôdu na Slovensku. Poľnohospodárska pôda je však strategická surovina. Preto by sme sa nemali nečinne pozerať, ako bezbreho sa niektoré zahraničné spoločnosti kupovaním rôznych podnikov dostávajú k tisíckam hektárov ornej pôdy, ktorá má obrovskú hodnotu,“ povedal premiér.

Rovnako ako v otázke pitnej vody sa podľa slov Fica vláda pokúsi nájsť riešenie, aj pokiaľ by to malo znamenať konflikt s Európskou komisiou v tejto otázke. „Keby mali naši ľudia rovnaké ekonomické možnosti a mohli si rovnako kupovať ornú pôdu v zahraničí, prosím, to je rovnosť. Ale kým neexistuje ekonomická rovnosť, kým sú iní občania únie zvýhodnení v porovnaní s našimi v kupovaní ornej pôdy na Slovensku, určite máme právo sa chrániť,“ skonštatoval premiér.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
21. august 2015 9:14

To aby niekto pochopil ,aká je dôležitosť si udržať pôdu vo vlastníctve nášho ľudu niekto nepochopí ani keď by žil päť generácií po sebe. Zatiaľ nik nevymyslel ako množiť alebo vyrobiť pôdu. Je na svete snáď fabrika na výrobu pôdy? Tak predávajme to čo je možné vyrobiť ale nie to… Celý komentár »

Anonym
Anonym
21. august 2015 18:04

Ekonomicky tu už niektorý srovnaný sů!!!ostaný nebudů nikdy!Treba srovnať ceny pody a nájomné to idě ľahko a problém je vyriešený!!!Taký vlastnik čo má s pody osoh tak taký ju cuzimu nepredá!!A ani vlastnému:-))

Anonym
Anonym
21. august 2015 19:40

Fico ja taky kecalek. Vzdy robi ramena a potom nakluse a zbuchne opatky- ako to bolo aj s migrantmi.

G.S.
G.S.
24. august 2015 20:11

Kecy. Ak by skutočne chcel chrániť domácich farmárov, tak to mohol už dávno spraviť. Napríklad predajom pôdy vo vlastníctve štátu a správe SPF farmárom na dlhodobé splátky. A splátky neprežrať , ale použiť na vykupovanie pôdy u drobných vlastníkov s následným predajom farmárom. Alebo to spravte ako v Izraeli. Dať… Celý komentár »

Anonym
Anonym
25. august 2015 9:37

mátě divné predstavy o nabývaní majetku ako je poda vlastníkou a majetku štátu!!!Takto sa podnikalo predsa eště nědávno!

jm
jm
25. august 2015 9:40

Nemám predstavu o zrovnaní ceny pôdy a nájmu.Nakoľko pôda je rozdielna v bonite a tým pádom rozdiel bude stále .Alebo zrovnáme celé slovensko povedzme ako stierku na stene?Kde treba uberieme alebo pridáme?Viac menej ide o to aby sa zrušilo zaradenie pôdy do tovarovej skupiny.Pôda by mala byť v rukách ľudí… Celý komentár »

Anonym
Anonym
28. august 2015 17:04

Vlada by sa mala radsej venovat nelegalnemu skupovaniu pody spolocnostou Poľnohospodárska Pôda s.r.o. Pre tuto spolocnost akoze zakony neplatia?