Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Rakúsky minister žiada pomoc pre mliečny sektor a ošípané

Rakúsky minister žiada pomoc pre mliečny sektor a ošípané
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rakúski producenti mlieka a chovatelia ošípaných sa dostali do katastrofálnej situácie. Svoju produkciu predávajú spracovateľom pod výrobnú cenu. Informuje o tom portál denníka Die Presse. Mnohým chovateľom ošípaných hrozí, že budú musieť skončiť s podnikaním.

V júli sa Poľnohospodárska komora sťažovala na prepad cien mlieka. Vtedy konštatovala, že aktuálna výkupná cena okolo 30 centov na liter v Rakúsku nepokrýva výrobné náklady. V súčasnosti bije spolkový minister pôdohospodárstva Andrä Rupprechter na poplach. Minister pre Bauerzeitung uviedol:

Popri silnom poklese ceny mlieka v prvom polroku máme tiež mimoriadnu situáciu v sektore chovu ošípaných“.

Komora tvrdí, že producenti mlieka znášajú náklady sankcií proti Rusku. Aktuálny prepad cien bravčoviny spája minister Rupprechter predovšetkým s letnými páľavami a uvoľňovaním jej zásob v Nemecku pred skončením maximálnej dĺžky skladovania. Ich rozpustenie žiada EÚ. Rakúsky chovateľ, ktorý má vo výkrme napríklad 100 ošípaných, vlani skončil rok so stratou 14.000 eur a tento rok bude v mínuse do 3000 eur.

Rupprechter žiada od komisára EÚ pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka Phila Hogana, aby navrhol balík pomoci pre mliečny sektor a chovateľov ošípaných v spoločenstve. Má sa to urobiť predovšetkým preto, lebo ruskú krízu nevyvolali roľníci. Minister žiada okrem iného o podporu exportu do tretích krajín formou masívnej propagačnej akcie.

Minister žiada tiež, aby sa rakúskym producentom mlieka odpustili pokuty za prekročenie pridelenej kvóty v agrárnom roku 2014/15 v celkovej sume 45 miliónov eur.

Koncom marca tohto roku došlo k zrušenie kvót mlieka v EÚ. Trh bol liberalizovaný a odvtedy môže každý podnikateľ v sektore dodávať na trh toľko mlieka, koľko ho dokáže vyrobiť.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
21. august 2015 9:00

Tu je vidieť ako by mal minister pôdohospodárstva reagovať.Totiž na slovensku sa vyrába či už pri chove ošípaných ,hydiny ,HD,mlieka ,rastlinná výroba skoro všetko je v stratových číslach a nič sa nedeje. Naše mäsokombináty dovážajú lacné mrazené prebytky zo zahraničia a tým spôsobom likvidujú chovateľov.Že by o tom všetci vedeli… Celý komentár »