Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

PD Tvrdošovce zberá prvé úrody z rakytníkovej plantáže

Poľnohospodárske družstvo (PD) Tvrdošovce v okrese Nové Zámky už začína zbierať prvé úrody z rakytníkového sadu. Družstvo ho založilo pred piatimi rokmi na ploche 12,5 hektára a stalo sa prvým producentom na Slovensku, ktorý začal plantážovo pestovať rakytník rešetliakovitý.

“Kríky začínajú produkovať úrodu zhruba tretí – štvrtý rok od vysadenia. Nám sa podarilo zatiaľ dvakrát pozberať a spracovať úrodu,” informovala predsedníčka PD Tvrdošovce Rozália Szabóová, ktorá bola iniciátorkou založenia miestneho rakytníkového sadu.

Samotnej výsadbe v roku 2010 predchádzala trojročná analýza pôdy, výsledkom ktorej bolo vydanie certifikátu o vyhovujúcej kvalite pôdneho prostredia. Dva roky pred výsadbou nemeckej šľachtenej odrody Leikora pracovníci družstva obrábali a prispôsobovali pôdu potrebám rastliny. Rakytník je dvojdomá rastlina, životnosť kríka je 10 až 15 rokov pri intenzívnom pestovaní. Oproti iným rastlinám sa u rakytníka dajú využiť všetky časti rastliny, koreň, listy, kvety, plody, semená aj konáriky. Technologická zrelosť plodov sa zisťuje opticky a hmatom. Keď je plod vyfarbený do sýto oranžovej farby a má polotuhú konzistenciu, môže sa začať jeho zber. Ten sa spravidla začína v polovici septembra a trvá 5 až 6 týždňov.

“Zber plodov rakytníka nie je jednoduchý, pretože ker je posiaty pichľavými tŕňmi, ktoré sťažujú manipuláciu s rastlinou,“ konštatovala Szabóová.

Podľa nej je rakytník vitamínová bomba a rakytníková limonáda by sa mala podľa ministra školstva Juraja Draxlera dostať od septembra aj do školských jedální.

PD Tvrdošovce vzniklo v roku 1990 z pôvodného JRD Budúcnosť Tvrdošovce, ktoré spájalo tri susedné obce a obhospodarovalo 7000 hektárov pôdy. V súčasnosti má družstvo k dispozícii vyše 3000 hektárov pôdy. V ovocných sadoch vyprodukuje ročne zhruba 800 ton jabĺk, ale i marhule a broskyne. Podnik sa zaoberá klasickou aj špeciálnou poľnohospodárskou činnosťou, ako aj živočíšnou výrobou. Ročná produkcia mlieka predstavuje 1,8 milióna litrov. Odbyt svojich produktov si družstvo zabezpečuje formou vlastnej predajne a prostredníctvom partnerských predajní na celom Slovensku.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
26. august 2015 12:21

Gratulujem. Kde sú tie hrachové, kapustové a kalerábové polia !!! Sme krajina, ktorá si neváži úrodnej pôdy? Nie, to si neváži len hlúpy úradník s Mocou nami odsúhlasenou! Pôdu si váži každý jeden záhradkár, lebo prostredníctvom nej dostane od zeme to najdôležitejšie- živiny. Prečo už neexistujú výskymy o obsahu živín… Celý komentár »