Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

ANC oblasti stratili presunom medzi piliermi

ANC oblasti stratili presunom medzi piliermi
insert_photopoľnoinfo.sk - Dikusné okrúhle stoly Agrokomplex 2015

Martin Barbarič, generálny riaditeľ Sekcie rozvoja vidieka na rezortnom ministerstve a Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR hovorili na nitrianskom Agrokomplexe o viacerých témach, ktoré sa dotýkajú Spoločnej poľnohospodárskej politiky a Programu rozvoja vidieka.

Stretli sa v expozícii Diskusných okrúhlych stolov, ktoré už štvrtý raz organizujú Zastúpenie Európskej komisie v SR, štátny podnik Agroinštitút Nitra a webový portál poľnoinfo.sk.

 „Slovensko spolu s Estónskom získa na obyvateľa najviac finančných prostriedkov z celej Európskej únie. Za sedemročné obdobie hovoríme až o 20 miliardách eur. Už dnes je pritom viac ako 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku spolufinancovaných z európskych zdrojov,“ hovorí Dušan Chrenek.

V rozpočtovom období 2007-2013 bolo cez Program rozvoja vidieka Slovenskej republiky podporených približne 1500 poľnohospodárskych subjektov.

„K 31. júlu 2015 máme zakontrahovaných 98,8 percenta prostriedkov a do konca roka predpokladáme, že to bude sto percent,“ uviedol počas diskusie Martin Barbarič.

Podľa Dušana Chreneka je častou sťažnosťou v rámci projektových podpôr zdĺhavé posudzovanie projektov a ich transparentnosť. Aj napriek tomu patrí Program rozvoja vidieka k najlepšie čerpaným operačným programom.

„Prostriedky vyčlenené pre Slovenskú republiku na podporu poľnohospodárstva a rozvoja vidieka vzrastú v aktuálnom rozpočtovom období o 700 miliónov eur na 4,6. Viac ako 3 miliardy eur bude využitých na priame platby a viac ako 1,5 miliardy (spolu s národným spolufinancovaným 2,1 miliardy) na podporu II. piliera. Je potrebné uviesť, že celkovo Európska únia financuje poľnohospodárstvo menšou sumou, ako v predchádzajúcom období. Slovensku ale podpory vzrástli. V  Programe rozvoja vidieka sme sa snažili presadzovať podporu mladých farmárov, ale napríklad aj spracovateľský priemysel, keď mnoho nespracovaných komodít odchádza zo Slovenska do zahraničia,“ hovorí Dušan Chrenek. 

Celkovo je pre spracovateľský priemysel vyčlenených 200 miliónov eur a projekty do dvoch miliónov eur budú podporené v rámci PRV. Projekty s vyššou finančnou alokáciou sú určené pre Ministerstvo hospodárstva.

Nový rozpočtové obdobie prinesie výrazný pokles podpôr v znevýhodnených oblastiach. Počas diskusie na to poukázal roľník zo severného Slovenska.

 „Prvý raz sme uplatnili v znevýhodnených oblastiach degresivitu platieb. Celkovo na oblasť ANC je vyčlenených 480 miliónov eur. Aj napriek poklesu si dovolím tvrdiť, že sme dohodli lepšie podmienky, ako napríklad Česká republika,“ uviedol Martin Barbarič.

Dušan Chrenek upozornil, že pri ANC oblastiach zohralo úlohu rozhodnutie v podobe presunu 21 percent prostriedkov z Programu rozvoja vidieka do priamych platieb.

„Podávanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PRV 2014-2020 už začalo. Aktuálne je vyhlásených deväť výziev v sume prevyšujúcej 680 miliónov eur,“ uviedol Martin Barbarič, pričom poukázal, že mnohí poľnohospodári majú problém so zdĺhavým verejným obstarávaním.

 „Zmena zákona o verejnom obstarávaní by mala priniesť, že ak intenzita pomoci zo strany prijímateľa bude nižšia ako 50 percent, nebude potrebné verejné obstarávanie, ale budú stačiť tri ponuky. Zákon pôjde do parlamentu v septembri, alebo v októbri,“ uviedol Martin Barbarič.

Ten ako ďalšie sprehľadnenie poskytovania podpôr považuje aj uverejnenie harmonogramu výziev, ktorý sa nachádza na webovom sídle Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Najbližšou výzvou, ktorá bude vyhlásená by mala byť výzva na závlahy.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Dikusné okrúhle stoly Agrokomplex 2015

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
30. august 2015 22:11

Teoreticky získali “lepšie prírodné podmienky” no do času…Ale stratili sme všetci a na veĺmi dlho!!! Pochopí len ten kto tomu rozumie…MK:-)