Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Rakúski roľníci stratia na jesenných plodinách 100 miliónov

Rakúski roľníci stratia na jesenných plodinách 100 miliónov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Dažde konečne dorazili, ale pre poľné kultúry mnohých roľníkov v Dolnom i Hornom Rakúsku a Burgenlande prišli neskoro.

V Rakúsku sa roľníci proti prírodným pohromám, aké krajina zažíva tento rok, mohli poistiť v Rakúskej protiľadovcovej poisťovni (Österreichische Hagelversicherung). Jej názov je mätúci. Proti krupobitiu sa zabezpečuje každoročne viac ako 80 % roľníkov. Ale spoločnosť poisťuje v balíku aj poistenie pred skupinou ďalších škôd – mimo iných pred dôsledkami mrazov, búrok, škodcami, ale aj proti suchu. Za ich súhrn sa podľa polohy plôch a rizikovosti kultúr, ktoré sa na nich pestujú, za hektár platí od 20 do 50 eur.

Iba od tohto roku sa mohli proti škodám spôsobeným suchom na krmovinách poistiť aj chovatelia hovädzieho dobytka a oviec. Tí v prípade poškodených lúk zvyčajne musia dokupovať krmivo. V tejto oblasti poistenia sa stalo Rakúsko priekopníkom v Európe.

Zisťovanie škôd na veľkých plochách nie je jednoduché. Poisťovňa rieši situáciu globálne. Má analytickú službu zloženú z vlastných meteorológov, ktorá hodnotí množstvo zrážok a horúcich dní v sezóne. V prípade, že sa prekročia určité limity, na základe tzv. indexového poistenia odškodnenie dostáva každý poistenec bez ohľadu na to, v presne akom rozsahu boli jeho polia poškodené.

Napriek tomu nie sú rakúski poľnohospodári so svojou ochranou spokojní. Ich predstavitelia žiadajú, aby sa štát podieľal vo väčšom rozsahu na ich poistení. Z verejných prostriedkov dostávajú 50 %-nú podporu, t.j. dotácie na výšku predpísaného poistného proti krupobitiu a škodám spôsobených mrazom. Všetky ostatné druhy poistiek, vrátane proti suchu, si však hradia poľnohospodári z vlastného vrecka.  Inak je to u dvoch spolkových krajín, kde podpora na ostatné živelné riziká existuje, a jej výška predstavuje 25%. To sa týka i extrémneho sucha, aké prežívame v tomto roku. Keď však dážď neprichádza dlho, štát takisto pomáha, napríklad v roku 2013 prispel na zmiernenie škôd 36 miliónmi eur (z prostriedkov rizikového fondu).

Sucho v tomto roku zníži úrodu na jeseň zberaných kultúr, ako kukurica, slnečnica, sója a zemiaky asi o 100 miliónov eur. Ďalších cca 30 miliónov, je predpokladaná strata v krmovinovej základni.

V Rakúsku začnú na budúci rok skúšať nový model poistenia agrárnych podnikov. Vo vzorke ich bude takmer 50. Budú poistené aj proti kolísaniu cien na trhu. Vzorom sú Spojené štáty, ktoré ochraňujú roľníkov aj pred rizikami trhu. Základom pre ne sú termínované kontrakty na komoditnej burze v Chicagu. Európa má jej náprotivok v burze Euronext.

Úloha takéhoto poistenia je jednoduchá. Roľníci sa nemusia obracať na politikov, aby im pomohli, nemusia presadzovať svoje záujmy, keď sa ceny na trhu prepadnú násilným spôsobom ako nedávno v prípade poklesu ceny mlieka vo Francúzsku.

Realizácia tohto zámeru má však dva háčiky. Prvý predstavuje, že si roľníci musia viesť účtovné knihy, v Rakúsku ich majú len veľké hospodárstva. Väčším problémom je, že v EÚ celý systém podpory spočíva na priamych dotáciách z Bruselu. Mnohé hospodárstva ich dostávajú, aj keď nie sú o nich nijaké údaje. Takto to fungovalo donedávna aj v USA.

Obamova vláda pred niekoľkými rokmi poistenie celého agrárneho sektora previedla do poistného systému. Štát prevzal na seba platenie až 62 % celkového poistného (závislosti od varianty poistenia), zvyšok hradia poistenci.

Od tohto radikálneho riešenia je Európa ešte veľmi ďaleko. Možno však rakúsky projekt položil jeho základný kameň.

Autor článku: TASR a AGRA poisťovňa
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments