Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Nemeckí producenti žiadajú zaviesť limit na výrobu mlieka

Nemeckí producenti žiadajú zaviesť limit na výrobu mlieka
insert_phototz.de

Nemeckí producenti mlieka v súvislosti so silným poklesom jeho výkupnej ceny opäť žiadajú štátny zásah. Informuje o tom agentúra DPA.

Prezident Nemeckého spolkového združenia chovateľov dojníc (BDM) Romuald Schaber pre dnešné vydanie denníka Passauer Neue Presse povedal, že znovu treba zaviesť limit na produkciu mlieka.

„Situácia je viac ako hrozivá. Každý vie, že sa pri (výkupnej) cene 25, 26 centov za liter mlieka nedajú pokryť náklady ani zďaleka,“ uviedol Schaber a dodal, že výrobné náklady na liter mlieka dosahujú v regiónoch s výbornými podmienkami 40 centov a v Bavorsku 50 centov.

V Mníchove sa dnes skončí traktorový štafetový protest nemeckých producentov mlieka ich záverečným zhromaždením. Schaber na ňom očakáva vyše 2000 účastníkov.

Nemeckí producenti mlieka dávajú súčasný prepad jeho ceny do súvislosti so zrušením výrobných limitov, ktoré sa v EÚ odstránili na jar tohto roku. Od Európskej komisie žiadajú, aby ich na prechodné obdobie obnovila. Kto by sa rozhodol znížiť jeho výrobu, mal by za to dostať finančné vyrovnanie.

Podľa údajov BDM výkupná cena spracovateľov za liter mlieka od roku 2013 klesla zo 41 na 28 centov. Mnohí z 80.000 majiteľov mliečnych fariem v Nemecku sa teraz obávajú o svoju existenciu.

V pondelok (31.8.) rokovali o situácii na trhu s mliekom v EÚ agrárni ministri Nemecka, Francúzska a Poľska – Christian Schmidt, Stéphane Le Foll a Marek Sawicki. Francúzsko žiada štátnu intervenciu na trhu, ale Schmidt požiadavku odmietol. Agrárni ministri EÚ sa budú problémom zaoberať na rokovaní na budúci týždeň v pondelok (7.9.).

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: tz.de

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Farmer
Farmer
1. september 2015 14:49

Je vidieť, že zrušenie kvót pripravovali plne kvalifikovaní profesionáli na vysokej úrovni. Keď sme sa kedysi s priateľmi rozprávali o rozdieloch v myslení medzi západnou a východnou Európou, padla aj veta: „Toto keby spravil manažér na západe, tak ho do hodiny kopnú do zadku“. Zrejme sa už aj na západe… Celý komentár »

Anonym
Anonym
1. september 2015 16:45

nuž na tie kopačky treba s priaťelmi vzpomenůť aj v sůvislosti z minulosťou a tou východnou a západnou európou, kto to bol zo štátou unie čo vyburoval proti zavádzaní kvot, ktoré im vrai bránili v rozlete!!!potom tie kopačky áno a najlepšie slievareňśkým komisńákom!!!

Farmer
Farmer
1. september 2015 18:09

áno, ale myslím že teraz farmári v EU neriešia kto kedy „vyburoval“ a ani to nijak nesúvisí s ich terajšou situáciou.

realista
realista
1. september 2015 22:47

zrušenie kvótovania produkcie ktorá je dotovaná, nedá sa dlhodobo skladovať, nehovoriac o produkčnom cykle porovnateľnom snáď len s produkciou koňaku… …. to môže navrhnúť len „agroanalfabet“ a ten to ešte nazval „mäkké pristátie“ – len si na ňom asi farmári „rozbijú hubu“

agrarnik zHN
agrarnik zHN
4. september 2015 11:51

Keby takto pracovali euro úradníci v Moskve pri RVHP tak by skončili v gulagoch

jm
jm
4. september 2015 15:52

Je nemožné že by sa tento neregulovaný systém dokázal sám ozdraviť.V únii sú rozdielne podmienky a preto aj konkurencieschopnosť bude rozdielna. Na jednej strane hovoríme o neustálom zvyšovaní produkcie mlieka na dojnicu.A na druhej máme veľké prebytky mlieka .Mne z toho plynie ,že sami nevieme čo potrebujeme.Podľa mňa zavedenie kvót… Celý komentár »

Anonym
Anonym
6. september 2015 10:04

áno sankcie tým štátom ktoré si něudržia ani vlastný trh z mliečnymi výrobkami a surovým mliekom bez pridanej hodnoty zamorujů okolŃajšie štáty za východné ceny!!!