Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Protestné zhromaždenie slovenských chovateľov dojníc

Protestné zhromaždenie slovenských chovateľov dojníc
insert_photoSPPK

Nákupná cena surového mlieka v SR v júli 2015 dosiahla úroveň 26,43 eura za 100 kilogramov.

„Očakávame, že v auguste 2015 nákupná cena bude na porovnateľnej úrovni, alebo príde k jej ďalšiemu zníženiu,“ uviedol dnes v Bratislave na verejnom zhromaždení s názvom „Politika EÚ likviduje mliečnych farmárov“, organizovanom Slovenským zväzom prvovýrobcov mlieka (SZPM) a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) predseda SZPM Alexander Pastorek.

Na protestnom zhromaždení sa zúčastnilo niekoľko stoviek chovateľov dojníc z celého Slovenska.

Riešenie „mliečneho problému“ treba podľa Pastoreka hľadať na európskej, ale aj na národnej úrovni.

„Na európskej úrovni sa dá nájsť riešenie v takej forme, aby sme mali rovnaké postavenie v rámci EÚ. Na národnej úrovni treba hľadať také riešenia, aby podpory, ktoré poskytujú (prvovýrobcom mlieka) ostatné členské štáty zo svojich národných rozpočtov, dostali aj slovenskí farmári,“ podčiarkol.

„Európska komisia (EK) sa v Bruseli uzavrela do svojej ulity a nevníma, alebo nechce vnímať naše reálne problémy. My však stojíme na pokraji krachu a ide nám doslova o holú existenciu,“ zdôraznil predseda SPPK Milan Semančík.

Nákupné ceny mlieka v SR sa podľa jeho slov medziročne prepadli o takmer 0,10 eura na kilogram mlieka.

„Súčasná úroveň nákupných cien je hlboko pod úrovňou výrobných nákladov. Prvovýrobcovia mlieka majú z jeho výroby straty, ktoré sa už počítajú na desiatky miliónov eur,“ upozornil šéf SPPK.

Spracovanie surového mlieka na Slovensku bolo počas uplynulých dvoch dekád podľa prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislava Voskára doslova zdecimované.

„Otvorenie slovenskej ekonomiky následne spôsobilo, že slovenskí spracovatelia mlieka stratili viac než polovicu domáceho trhu,“ poznamenal. Dnes je podľa Voskára spotreba mlieka a mliečnych výrobkov v SR na úrovni domácej výroby, teda v objeme približne 850 miliónov litrov.

„Problémom však je, že viac ako polovica z tohto množstva nie je slovenské mlieko. Sú to výrobky, ktoré sa na Slovensko dovezú,“ dodal šéf SMZ.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: SPPK

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
10. september 2015 9:35

Niekde je určite chyba ,lebo ak produkcia mlieka pokrýva spotrebu obyvateľov Slovenska.A na pultoch máme určite nad 50% výrobkov z dovozu kde je vyššia pridaná hodnota.Bolo by na mieste keby sa podarilo rozuzliť túto záhadu.Mne z toho vychádza ak nákupcovia vyvážajú surové mlieko za lacné peniaze a následne obchodníci ho… Celý komentár »