Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Svetové ceny klesli v auguste najstrmšie za sedem rokov

Svetové ceny potravín v auguste klesli, a to najstrmšie za takmer sedem rokov. Dôvodom je ich nadbytok na trhu i obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky.

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien 73 potravín v rámci potravinového koša, sa v auguste znížil o 5,2 % na 155,7 bodu. To bol jeho najstrmší pokles od decembra 2008.

Hodnota indexu sa vytrvalo znižuje už 10 mesiacov v rade, čo je najdlhšie obdobie poklesu od roku 1998.

Augustový pád čínskych akcií, nečakaná devalvácia čínskej meny, pokračujúci pokles cien ropy, obavy zo spomaľovania dopytu po potravinách a zároveň bohaté dodávky pšenice na svetové trhy a väčšia, ako očakávaná úroda na severnej pologuli, tlačia ceny potravín smerom nadol.

Podľa údajov FAO ceny obilnín auguste klesli o 7 % na najnižšiu úroveň za päť rokov. Ceny mliečnych produktov sa prepadli ešte strmšie o 9,1 % na šesťročné minimum v reakcii na obmedzený dovoz do Číny a prebytok na trhu. Aj ceny cukru klesli, a to o 10 % na sedemročné minimum a rastlinné oleje zlacneli o 8,6 %.

FAO zároveň očakáva vyššiu úrodu pšenice v sezóne 2015/16 vďaka dobrej úrode v Európe.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments