Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Cukrovar v Trenčianskej Teplej začína s repnou kampaňou

Cukrovar v Trenčianskej Teplej začína s repnou kampaňou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Spoločnosť Považský cukor Trenčianska Teplá odštartuje vo štvrtok (17. 9.) ako prvý závod skupiny Nordzucker tohtoročnú, v poradí už 115. repnú kampaň. Jej ukončenie predpokladá 5. januára budúceho roku.

Všetky cukrovary skupiny sú pripravené extrahovať cukor z lokálne narastenej cukrovej repy. Kľúčové investície do oblastí energetiky, optimalizácie procesov a investície so zameraním na trh a zákazníka urobili načas pred začiatkom kampane.

„Závod je po zrealizovaní tohtoročných investícií technicky a organizačne pripravený na efektívne spracovanie celého odhadovaného množstva 616.395 ton cukrovej repy,“ uviedol Michal Abelovič, predseda predstavenstva Považský cukor, a.s.

Nordzucker očakáva v tomto roku oveľa kratšie kampane v rámci celej skupiny. Po konzultácii s pestovateľmi sa rozhodli znížiť pestovateľské plochy v tomto pestovateľskom roku, čo bolo nevyhnutné vzhľadom na tlak trhu. Dôvodom bol prudký pokles cien v posledných mesiacoch, čo bolo najmä dôsledkom vzostupu globálnej produkcie cukru a z toho plynúcich jeho vysokých zásob. Okrem toho rozsiahle oneskorenie pri sejbe spolu s chladnou, mokrou jarou posunulo rast repy na neskôr vo väčšine krajín.

“Počas kampane budeme zberať úrodu z 9483 hektárov pestovateľskej plochy od 96 pestovateľov. Napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam počas sejby a extrémnemu suchu počas leta sa cukrová repa pred zberom javí v dobrej kondícii, čo vytvára predpoklad ďalšej úspešnej kampane,“ uviedol k začiatku kampane Norbert Figmik z cukrovaru v Trenčianskej Teplej.

Skupina Nordzucker so sídlom v Braunschweigu je druhým najväčším výrobcom cukru v Európe. Skupina vyrába z cukrovej repy tiež bioetanol a krmivá. Zamestnáva asi 3300 pracovníkov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments