Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Produkciu predávajú z dvora

So zberom tohtoročnej úrody už začali aj v sadoch spoločnosti Amazonit v Tekovskej Breznici (okres Žarnovica). V takmer päťhektárovom sade pestuje rodinná firma dve odrody jabĺk, ktoré patria medzi tunajšími zákazníkmi medzi najžiadanejšie.

Ako priblížil konateľ spoločnosti Marek Šály, so zberom odrody Golden Delicious začali ešte v polovici septembra. Podľa jeho slov ide o jednu z najobľúbenejších odrôd, ktorá pri dobrom uskladnení vydrží až do januára nasledujúceho roka. Neskôr dozrieva odroda Pinova, ktorá však v pivniciach vydrží až do apríla, mája. Šály predpokladá, že so zberom a tiež predajom tejto zimnej odrody začnú od októbra.

V Tekovskej Breznici sú s tohtoročnou úrodou aj napriek suchému letu spokojní.

„My ako malá rodinná firma sa každý rok snažíme dosiahnuť istý priemer, výnos, čistú tonáž z daného hektára, či už sa to týka jabĺk, alebo jahôd,“ podotkol Šály s tým, že suché leto je pre nich lepšie ako leto mokré a daždivé.

Pokiaľ to je upršaný rok, tak je to u nás horšie,“ dodal s tým, že ide o intenzívne pestovanie jabĺk, pri ktorom využívajú kvapkovú závlahu.

Nielen počas zberu jabĺk, ale aj v čase samozberu jahôd je vidieť v sade autá z viacerých okresov Banskobystrického, ale aj Nitrianskeho kraja.

„Celú našu produkciu, všetko, čo dokážeme vyrobiť, vypestovať, riešime hlavne predajom z dvora,“ dodal Šály s tým, že ich snahou je osloviť najmä zákazníkov z priľahlých okresov.

Spoločnosť Amazonit, s. r. o., vznikla v roku 2008. Jej hlavnou činnosťou je pestovanie a predaj jabĺk a jahôd. Jabloňový sad sa nachádza na miernom západnom svahu Štiavnických vrchov v obci Tekovská Breznica a jahodová plantáž je pri sade.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments