Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Simon: Investor by mal pri ukončení výroby vrátiť pôdu krajine

Návrh stavebného zákona by mal byť vrátený ministerstvu dopravy na dopracovanie. Navrhol to včera (22. septembra) v pléne počas rozpravy opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd). Podľa neho má totiž viacero nedostatkov.

„Tento zákon vytvorí špekuláciu s cenou pôdy. Rovnako tento zákon obmedzí aj slobodný pohyb občanov v krajine,“ vymenoval negatíva právnej normy Simon.

Ako vysvetlil, bilboard má rozlohu 24 štvorcových metrov (m2) a na jeho umiestnenie je potrebné stavebné povolenie.

„Ale na plochu veľkosti 6 krát 3 metre už stavebné povolenie netreba. Stačí územný súhlas, ktorý vydá starosta. K nemu sa susedia v procese schvaľovania nijako nevyjadrujú. To znamená, že reklamnú plochu v tejto veľkosti je možné umiestniť všade. Takže, keď sme mali bilboardov doteraz veľa, odteraz ich budeme mať hojne,“ tvrdí Simon.

Právna norma podľa neho vytvorí priestor aj pre špekulantov. A to najmä v prípade pôdy, na ktorej má byť umiestnená významná investícia. Ako vysvetlil, v pozmeňujúcom návrhu je bod, ktorý hovorí, že územné rozhodnutie ani územný súhlas nie sú potrebné na umiestnenie stavby významnej investície, na ktorú bolo vydané osvedčenie o významnej investícii podľa osobitného predpisu.

„V tomto prípade mám vážne pochybnosti. Keď netreba žiadne rozhodnutie na to, že táto investícia tam ide, tak vytvára veľký priestor pre špekulantov,“ domnieva sa Simon.

Tí podľa neho zistia, kam pôjde nejaká investícia a nakúpia lacno poľnohospodársku pôdu, ktorá sa vzápätí na základe rozhodnutia vlády o umiestnení významnej investície stane veľmi lukratívnou.

„Chce vláda dať priestor špekulantom, ktorí využijú to, že získajú informácie o tom, kde pôjde mimoriadna investícia? Pri Nitre sa predávala pôda za 15 centov, za euro, ale oni to ďalej predávali kvôli významnej investícii za 15 eur za m2,“ podotkol Simon.

Podľa neho je zarážajúce aj to, že premiér Robert Fico v jeden týždeň vyhlási, že treba chrániť slovenskú pôdu a netreba ju dať do zahraničných rúk.

„Ale týždeň predtým vyhlási, že podporujeme mimoriadnu investíciu Jaguaru Land Rover, kde sú majitelia z rozvojovej krajiny a dostanú 300 hektárov dobrej kvalitnej ornej pôdy pri Nitre do vlastníctva. Tak čo chce chrániť táto vláda,“ adresoval Simon kritiku poslancom vládnej strany Smer-SD.

Podľa neho by mala vláda významným investorom dať pôdu len na určitý čas, kým budú na Slovensku vyrábať.

„Keď sa rozhodnú, že odídu, tak nech pôdu vrátia tejto krajine,“ dodal Simon. Preto chce, aby sa návrh zákona vrátil na dopracovanie.

Výhrady voči zákonu majú aj ďalší opoziční poslanci. Napríklad Igor Hraško (OĽaNO) predložil niekoľkobodový pozmeňujúci návrh. Pripomenul, že nový zákon kritizuje aj odborná verejnosť.

Poslanec Mikuláš Huba (nezaradený) podporil tiež návrh Simona, aby bol návrh zákona vrátený rezortu dopravy na dopracovanie.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
PC
PC
23. september 2015 22:15

V tejto krajine si ľudia nevážia pôdu , či už sú to politici alebo občania,aby sa nám to v blízkej budúcnosti nevypomstilo. Všade sa len stavajú plechové búdy a zaberajú sa tisícky hektárov kvalitnej zeme, je zaujimave že sa stavajú stále len na rovine,, čo takto zbúrať staré fabriky a… Celý komentár »

sbk
sbk
25. september 2015 22:23

Vsetci politici su chory na hlavu