Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SPPK: Očakávame o 30 percent nižšie úrody kukurice

SPPK: Očakávame o 30 percent nižšie úrody kukurice
insert_photo

Tohtoročné sucho spôsobilo na úrode kukurice aj viac ako 30-% straty. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

„Minulý rok bola priemerná úroda kukurice 8,3 tony na hektár (t/ha), miestami na hlbokých výživných pôdach Podunajskej nížiny až na úrovni 12 až 13 t/ha. Aktuálny odhad tohtoročnej úrody 4,8 až 5,0 t/ha sa výrazne nelíši od odhadu spred mesiaca, ktorý bol na úrovni 4,7 až 5,1 t/ha. Plochy osiate kukuricou sa u našich členov pritom nezmenili,“ priblížila.

Aj predpokladaný vývoj tohtoročných úrod je podľa nej dôkazom toho, že limitujúcim faktorom v poľnohospodárstve je voda.

„Rovnako potvrdzuje, že čiastočne jej nedostatok kompenzuje vhodná výživa a kvalitná pôda,“ zdôraznila Holéciová.

„Zatiaľ čo na chudobných pôdach sa častokrát ani nevytvorili kukuričné šúľky a prípadné úrody sa pohybujú okolo úrovne 2 až 3 t/ha, na kvalitných pôdach dostatočne zásobených živinami boli rastliny schopné čeliť vodnému a teplotnému stresu a predpokladané úrody budú okolo 5 t/ha, výnimočne lokálne na miestach, kde zapršalo, až na úrovni 7 až 8 t/ha. Výrazné rozdiely sú aj v rámci jednej parcely. Odhadované straty spôsobené suchom oproti päťročnému priemeru sú tak 30 až 35-%,“ dodala.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments