Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

V Kukučínove aj stratu vnímajú cez prínosy

V Kukučínove aj stratu vnímajú cez prínosy
insert_photo2 x Juraj Huba - poľnoinfo.sk

Zoltán Cibuľa, dlhoročný predseda družstva v Kukučínove, sa na ekonomiku podniku pozerá cez komplexný výpočet prínosov, ktoré jednotlivé výroby v dlhodobom horizonte prinášajú. Nezostáva nervózny z momentálnych výpadkov a preto nie je zástancom ani neuvážených rozhodnutí.

Ekonomiku vníma srdcom. Aj preto drží v hlave stále jeden cieľ. Aby podnik, ktorý vedie od delimitácie pôvodného poľnohospodárskeho družstva, dokázal vytvoriť čo najviac pracovných príležitostí pre ľudí z regiónu. A túto métu napĺňa. Podľa údajov, ktoré každoročne pripravuje regionálna poľnokomora v Leviciach, je Kukučínov družstvom s najvyšším počtom zamestnancov na sto hektárov pôdy. Tento ukazovateľ sa pritom nedá dosiahnuť bez komplexnej rastlinnej a živočíšnej produkcie. Príkladom je chov hovädzieho dobytka, kde hľadajú riešenia, aby výkyvy cien nespôsobili ďalšie výpadky.

„To, čo máme vo vlastných rukách, musíme mať stopercentne zvládnuté. Úžitkovosť nám v prvom polroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástla o 100 tisíc litrov mlieka. Cenu produkcie sa snažíme dostať pod väčšiu kontrolu tým, že sme členmi odbytovej organizácie,“ vysvetľuje Zoltán Cibuľa.

Producenti v regióne Levíc mlieko spoločne realizujú už niekoľko rokov. Činnosť odbytovej organizácie nedávno rozšírili aj o kolektívny nákup vstupov do výroby. Prinieslo to úsporu nákladov všetkým členom. Horšie je to pri opatreniach, ktoré je ťažšie ovplyvniť. Vysoké teploty a nadpriemerne suché počasie, ktoré nastúpilo už v júni, spôsobilo výrazný pokles dojivosti.

„V prvej vlne horúčav sme denne strácali 900 litrov mlieka oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka. Vtedy sme sa rozhodli kúpiť do ustajňovacích priestorov výkonné ventilátory. Táto investícia sa nám veru vrátila už počas leta,“ hovorí Zoltán Cibuľa.

Je hrdý, že dojniciam, ktoré sa odvďačujú úžitkovosťou na úrovni 9 tisíc litrov mlieka, dokázali zabezpečiť príjemnejšie prostredie. Horšia situácia čaká tamojšie kravky cez zimu. To, čo naznačovali riedke a nízke porasty silážnej kukurice, potvrdilo aj váženie produkcie. V siláži chýba energetická zložka tvorená zrnom.

„Kým vlani vlečka vážila trinásť ton, dnes je to približne desať. Šulky so zrnom sa nevytvorili v potrebnom množstve,“ povzdychne si Zoltán Cibuľa.

Napriek obrovským problémom, ktoré chov dojníc v Európskej únii zažíva, vníma túto výrobu pozitívne. Na ekonomiku chovu sa pozerá zo širšieho pohľadu.

„Je v ňom určitý zisk v podobe maštaľného hnoja a zabezpečenia striedania plodín. Chov hovädzieho dobytka je nevyhnutný v komplexnom poľnohospodárskom ponímaní. Samozrejme ma trápi, že aj stádo s takými úžitkovými parametrami, akým disponujeme, nedokáže garantovať reálnu ziskovosť výroby,“ nechce sa zmieriť so súčasným stavom Zoltán Cibuľa.

Neustály zreteľ na komplexnosť hospodárenia prináša Kukučínovu dlhodobo nadštandardné úrody. Vlani zaknihovali osem ton pšenice, šesť ton jačmeňa a obdivuhodných 4,5 ton repky z hektára.

„Som spokojný aj s tohtoročnými úrodami obilnín. Ani sme neočakávali toľko. Mierne sklamala repka, ktorá sa dostala len na tri tony z hektára. Asi sme z dôvodu veľmi skorého odkvitnutia nestihli ešte jeden postrek proti byľomoru kelovému. Uspokojili sme sa s ochranou aplikovanou pred kvetom a výsledok bol, že v neskoršie tvorených šešuliach nebolo toľko semien, ako sme očakávali,“ uvažuje predseda.

Zoltán Cibuľa každý krok, ale aj výsledok svojich rozhodnutí vyhodnocuje. Nadobudnuté skúsenosti často dokážu nástrahy pestovateľského ročníka odkryť skôr, ako sa prejavia v celom negatívnom výsledku. Sucho, aké zažili tento rok, však bolo premiérové. Správna výživa do istej miery dokázala eliminovať dosahy, aj tak jesenné plodiny dosiahnu podpriemerné výsledky.

„V tomto čase nás tešia len výsledky dosiahnuté vo vinohrade. Dopestovali sme zdravé hrozno, ktoré už roky smeruje do Levických vinárskych závodov. Nosnými odrodami sú Pesecká leánka, Muškát moravský z červených Cabernet sauvignon a Frankovka modrá,“ hovorí predseda družstva.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x Juraj Huba - poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
7. október 2015 10:05

Môj názor je ,že stálym zvyšovaním produkcie mlieka sa vlastne ekonomika nevylepšuje ale práve naopak zhoršuje.Náklady rastú a tržby z mlieka klesajú. Dôvod, je ho stále väčší prebytok a s tým rastú náklady spracovateľom pri spracovaní a uskladnení nadprodukcie mlieka.Podľa mňa by bolo rozumnejšie keby si mohli ľudia dovoliť kúpiť… Celý komentár »