Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Vedia v PD Horná Nitra surfovať na atraktívnych vlnách?

Vedia v PD Horná Nitra surfovať na atraktívnych vlnách?
insert_photo2 x foto autor

Poľnohospodárske družstvo Horná Nitra v Nedožeroch-Brezanoch patrilo už v obdobiach kolektívneho hospodárenia medzi najúspešnejšie podniky na Slovensku. Po roku 1990 začali družstevníci rozvíjať výroby, ktoré im zabezpečovali primerané finančné zhodnotenie rastlinných aj živočíšnych komodít.

Vlastná súkromná pekáreň bola vôbec jednou z prvých u nás a podobne to bolo aj s mäsobitúnkom a spracovaním výrobkov. Ich šunky, salámy, špekáčiky, klobásky alebo párky mali dobré meno u spotrebiteľa v tomto baníckom regióne.

„Horná Nitra bola a je silný priemyselný región. Baníctvo, ale aj priemyselné podniky ponúkali spolu so zamestnaním aj adekvátne finančné ohodnotenie. Pomocou vlastnej výroby sme dokázali predať celú ročnú produkciu ošípaných, ktorá v najlepších časoch dosahovala sedem tisíc kusov,“ hovorí predseda družstva Igor Urban.

Spomína, že zásadný zlom nastal vstupom Slovenska do Európskej únie. Bez modernizácie spracovateľskej prevádzky nemohli po roku 2004 pokračovať vo výrobe. Ročne porážali viac ako desaťtisíc dobytčích jednotiek a preto sa museli riadiť podmienkami určenými pre veľké výrobne. Splnenie prísnejších noriem by ich stálo minimálne desať miliónov korún, čo znamenalo pre družstvo priveľké sústo. Po úvahách a prepočtoch predstavenstvo rozhodlo, že investíciu realizovať nebudú a bitúnok zatvoria. O niekoľko rokov skončil podobne aj samotný chov ošípaných.

Na stenách kancelárie Igora Urbana sú rozvešané ocenenia Šampión výstavy z nitrianskeho Agrokomplexu. Družstvo ich dostalo za rôzne kategórie slovenského strakatého dobytka. O to ťažšie sa predsedovi hovorí o minuloročnom rozhodnutí. Po postupnom utlmovaní výroby mlieka došlo aj k jeho úplnému zrušeniu. Kým ešte v deväťdesiatych rokoch podnik zdobilo dvetisíc kusov hovädzieho dobytka, z čoho bolo 800 dojníc, minulý rok už dobytok nedojili. Zostali len mäsové typy zvierat, ktoré sa pasú neďaleko strediska v Brezanoch.

To, že nemuseli sanovať straty zo živočíšnej výroby, prinieslo podľa Igora Urbana adekvátne investovanie do rastlinnej výroby. Nešetrili na vstupoch, a to sa prejavilo v nadpriemerných úrodách cukrovej repy, hustosiatych obilnín či repky.

Pokiaľ ide o poľnohospodársku techniku, chystajú sa investovať najmä do kombajnov. Ešte na konci deväťdesiatych rokov vzbudzovali u susedov obdiv nové krvavočervené stroje. Dnes sú už tieto stroje vhodné na odpis. Za roky služby sa však osvedčili. Aj preto by chcel predseda družstva zostať verný pôvodnej značke. V nedávnej minulosti investovali aj do traktorovej techniky, ktorá im pomohla výrazne znížiť potrebu ľudskej práce.

Poľnohospodárske družstvo Horná Nitra vždy patrilo k lídrom. Dokázali odhadnúť vlnu, ktorá prináša v poľnohospodárstve adekvátne finančné ohodnotenie. O to smutnejšie znie, že dnes sa rozhodli zostať najmä pri rastlinnej výrobe. Vari dokázali aj teraz odhadnúť smer nášho poľnohospodárstva, trestajúcich tých, ktorí stále zostali verní aj chovu zvierat? Pravdepodobne áno, veď v Top Agre sa umiestnili po rokoch.

„Ťažko sa mi na niektoré veci pozerá. Veď finalizáciu produktov sme začali rozvíjať za môjho vedenia a neskôr som bol aj hrobárom tejto myšlienky. Dnes je podnik prísne zameraný na rastlinnú výrobu a tú bude rozvíjať. Verím, že so súčasným tímom zamestnancov sa nám podarí zvyšovať hektárové úrody a efektívnosť výroby,“ praje si Igor Urban.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x foto autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
13. október 2015 18:00

Ach jaj, škoda tých nádherných dojníc Slovenskej straky. To bola pastva pre oči! Takto to chcú kompetentní???!!! Keď sa všetci prispôsobíme nastavenému systému, nezostane tu naozaj žiadna ŽV! Len povinné zaťaženie . Zopár beztrhoviek a zopár ovečiek bez ekonomiky…ako folklór. Kde Ste agrárni dejatelia ?!

bps
bps
14. október 2015 20:32

Ideme podľa abecedy: Baco,Becík ,Chovan,Koncoš,Oravec,Paciga,Semančík,Simon,Urminský a ďalší…

m....n
m....n
14. október 2015 22:38

To su len zlodeji casu a riešitelia osobnych problemov pri svojich funkciach pouzivajuc na osobnu pomstu jednotlivcov a nie riesenia realnych problemov polnohospodarstva