Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Výskumné centrum AgroBioTech by malo pomáhať praxi

Výskumné centrum AgroBioTech by malo pomáhať praxi
insert_photo2 x Karol Vŕbsky

Plocha takmer 6 tisíc metrov štvorcových a 30 laboratórií. Všetko v hodnote viac ako 26,3 milióna eur. Špičkové pracovisko, kde možno skúmať ale i simulovať rôzne prostredia pri výskume rastlinných i živočíšnych produktov.

Príkladom sú technológie, ktoré patria k najmodernejším na svete – ako transmisný elektrónový mikroskop, automatizovaná linka pre fenotypovanie rastlín, analyzátor zloženia ľudského tela, prístroje pre inštrumentálnu senzorickú analýzu – elektronické oko, elektronický nos a elektronický jazyk, splyňovacia jednotka na spracovanie biomasy a mnohé ďalšie.

To je len stručný sumár nového centra AgroBioTech, ktoré dnes (štvrtok – 15. októbra 2015) otvorili v areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Nové centrum sa zameriava na 8 ťažiskových oblastí: agrobiológiu, biotechnológie, genetické technológie, potravinárstvo, technológie spracovania poľnohospodárskych produktov, agroekológiu, bioenergetiku a bioekonomiku.

Univerzita tak zavŕšila veľký projekt AgroBioTech spolufinancovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie, štátneho rozpočtu a vlastných finančných zdrojov. Centrum vzniklo v priestoroch univerzity v lokalite, ktorá predtým slúžila ako garážové a technické priestory pre Mechanizačnú fakultu SPU.    

Ako pripomenul rektor univerzity Peter Bielik, v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre a Ústavom genetiky a biotechnológie rastlín Slovenskej akadémie vied predložili spoločný návrh na vybudovanie strediska, obhajoba ktorého sa uskutočnila pred medzinárodnou komisiou v júni pred tromi rokmi. Projekt, ktorý sa dnešným otvorením dostal do finálnej fázy, počíta aj s vytvorením ďalších pracovných miest a udržaním doktorandov na pôde univerzity. Tak sa vybudovalo univerzitné transferové centrum, ale aj potravinový inkubátor, ktorý umožní pripravovať projekty aj pre záujemcov z prostredia mimo univerzity. Ako povedala pre poľnoinfo.sk riaditeľka centra Tatiana Bojňanská, podnikateľské subjekty potravinárskeho odvetvia budú môcť využívať najmä technológiu potravinového inkubátora pre vývoj rôznych druhov surovín na potraviny. „Chceme robiť cielený výskum pre prax. Tak si naše laboratóriá môžu niečo na seba zarobiť. Vieme v malom vyrobiť potraviny a výrobca si môže vyskúšať výrobu konkrétneho produktu. Transferové centrum bude zabezpečovať spoluprácu s praxou – buď budú ponúkať naše výsledky alebo naše možnosti,“ hovorí.

 „Máme prihlásených viac ako 130 odborníkov, ktorí chcú v týchto priestoroch robiť svoje aktivity. Sú to odborníci z našej univerzity, z UKF aj zo SAV. Máme kooperáciu aj s inými inštitúciami, dokonca aj jeden profesor z USA sa chce prísť pozrieť a realizovať svoj projekt. Na univerzite v Gente majú podobné centrum a hneď sa s nami skontaktovali. Majú napríklad experimentálny pivovar, ale nemajú sladovňu, ktorú tu máme spolu s pivovarom práve my. Veľký záujem majú na Louisianskej štátnej univerzite a nás si vytypovali ako vhodných partnerov,“ povedala T. Bojňanská.

Súčasťou laboratórií je aj linka vývojovej výroby sladu a piva.

Prehliadka nového strediska AgroBioTech-u bola skúškou aj pre vedeckých pracovníkov, ako predstaviť ukážky práce laboratórií. Napríklad fenotypovacia linka vie napríklad vytvoriť suchovzdornosť a vytvoriť modelové podmienky pre rastliny. Mikroskopy vedia ísť na bunkovú podstatu, splyňovacia jednotka dokáže akýkoľvek odpad spracovať na biopalivo druhej a tretej generácie.

„Máme tu aj laboratórium výživy ľudí. Sme tu vybavení v tomto lepšie ako hociktorá nemocnica, vieme analyzovať ako vplýva konzumácia nami vyrobených potravín vplýva na zdravotný stav ľudí. Špeciálne prístroje dokážu nahradiť človeka – sú objektívnejšie ako človek a tak vieme po senzorickej stránke vyšpecifikovať potraviny,“ povedala riaditeľka centra AgroBioTech Tatiana Bojňanská.

Autor článku: Karol Vŕbsky - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 2 x Karol Vŕbsky

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments