Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Mimoriadnu podporu je potrebné vyplatiť do konca roka

Mimoriadnu podporu chovateľom dojníc a prasníc je potrebné vyplatiť do 31. decembra 2015, keďže prostriedky na jej vyplatenie sú súčasťou rozpočtu na tento rok.

Uviedlo to v návrhu výnosu o podmienkach poskytovania mimoriadnej podpory v sektore mlieka a bravčového mäsa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý predložilo do pripomienkového konania. Podmienkou poskytnutia podpory je registrácia uvedených zvierat v Centrálnom registri hospodárskych zvierat k 30. septembru 2015.

Návrh výnosu sa podľa MPRV predkladá do skráteného legislatívneho procesu z dôvodu hrozby značných hospodárskych škôd a dôvodu naliehavosti v termíne.

„Vzhľadom na to, že proces vyhlásenia výzvy na podávanie žiadostí, proces podávania žiadostí oprávnenými žiadateľmi a proces ich administrácie a výpočtu podpory a vyplatenia musí prebehnúť do konca roku 2015, je nevyhnutné, aby výnos nadobudol účinnosť čo najskôr. V opačnom prípade by bolo vyplatenie mimoriadnej pomoci nereálne a sektoru pôdohospodárstva v SR by vznikli značné škody. Z tohto dôvodu sa dátum nadobudnutia účinnosti návrhu navrhuje už dňom vyhlásenia,“ zdôvodnil agrorezort.

Podrobné informácie o poskytnutí mimoriadnej podpory pre uvedených chovateľov budú podľa návrhu výnosu uvedené vo výzve, ktorú na tento účel zverejní Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). Základom pre výpočet výslednej sumy podpory bude celková výška peňažných prostriedkov poskytnutých Slovenskej republike zo zdrojov EÚ a výška peňažných prostriedkov vyčlenených zo štátneho rozpočtu.

„Ministerstvo vypracovalo výnos tak, aby poskytoval rámec pre poskytovanie mimoriadnej podpory v poľnohospodárstve so zameraním na sektor mlieka a bravčového mäsa, ktoré sa dlhodobo nachádzajú v nepriaznivej situácii. Krízová situácia v týchto sektoroch nastala v dôsledku pretrvávajúceho ruského embarga, nadprodukciou mlieka v členských štátoch, ukončením systému mliečnych kvót a poklesom celosvetového dopytu mlieka a mäsa,“ dodalo MPRV.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments