Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pestovatelia zemiakov v SR už pomaly finišujú s ich zberom

Pestovatelia zemiakov v SR už pomaly finišujú s ich zberom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Podľa informácii SPPK v severnej a východnej časti Slovenska by už mali byť plochy takmer celé pozbierané, juh Slovenska má zemiaky vyorané približne zo 70 %. Celkovo je odhadom za celú krajinu pozbieraných asi 80 % plôch.

Pre daždivé počasie v týchto dňoch museli podľa jej informácií poľnohospodári v niektorých regiónoch zastaviť zber zemiakov.

„Dúfajú však, že do konca tohto mesiaca, respektíve začiatkom novembra by mohli práce skončiť,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Zberové plochy uvedenej plodiny sú v tomto roku na úrovni 7400 hektárov (ha).

„Predbežné odhady hovoria o tom, že na Slovensku sa urodí asi o 20 % menej zemiakov ako vlani. Zemiakarský zväz SR očakáva úrodu na úrovni slabšieho päťročného priemeru, asi na hodnote 150.000 až 160.000 ton. Hlavným dôvodom je letné počasie, kombinácia sucha a extrémnych horúčav, práve takéto počasie tejto plodine vôbec neprialo,“ doplnila.

Pestovatelia podľa Holéciovej odhadujú, že spotrebiteľské ceny zemiakov by mali byť na úrovni 30 až 70 eurocentov za kilogram.

„V porovnaní so septembrom 2015 išla v tomto mesiaci spotrebiteľská cena mierne hore, o 5 %, čo na kilograme zemiakov predstavuje 1 až 1,5 eurocenta. Dnešná cena je na úrovni slabšieho päťročného priemeru. Zemiakarský zväz SR predpokladá, že podobné 5-% zvýšenie by mohlo nastať ešte do konca tohto roka,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments