Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Mladí roľníci môžu žiadať o príspevok do februára 2016

Mladí roľníci môžu žiadať o príspevok do februára 2016
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ľudia do 40 rokov, ktorí chcú podnikať v poľnohospodárstve, môžu získať na budúci rok začiatočnú podporu vo výške 50.000 eur z Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020 v rámci schémy Mladý poľnohospodár. Svoje žiadosti môžu predkladať do 8. februára 2016. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pre nich pripravilo tiež výhodné úvery na nákup pôdy.

Šéf rezortu Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) poukázal na to, že viac ako 80 % zamestnancov v poľnohospodárskej prvovýrobe na Slovensku má nad 50 rokov.

„V priebehu 10 až 15 rokov nám odíde gro zamestnancov z poľnohospodárskej prvovýroby. Preto sme sa rozhodli podporiť mladých ľudí, chceme týchto ľudí vtiahnuť do poľnohospodárskej prvovýroby,“ zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Mladým poľnohospodárom je podnikateľ, ktorý je buď samostatne hospodáriacim roľníkom, alebo predstaviteľom právnickej osoby. Musí mať menej ako 40 rokov a začať podnikanie v tejto oblasti najskôr v deň vyhlásenia výzvy. Takýto človek, ktorý prejde akreditáciou cez Pôdohospodársku platobnú agentúru, môže dostať nenávratný príspevok 50.000 eur. Z toho 75 % môže získať po schválení podnikateľského zámeru a 25 % pri rozbehnutí podnikania.

Okrem toho dostane mladý poľnohospodár v porovnaní s existujúcimi farmármi vyššiu platbu na plochu, a to 190 eur na hektár oproti 130 eurám.

„Ďalšou výhodou je, že pri predkladaní žiadostí môže žiadať aj o pridelenie štátnej pôdy. Štátna pôda mu môže byť pridelená až do 28 hektárov. Koľko si zabezpečí poľnohospodár sám, toľko mu štát ešte pridelí,“ vysvetlil Jahnátek.

Mladý poľnohospodár bude zvýhodnený aj pri projektových výzvach. Ak si bude chcieť kúpiť techniku alebo postaviť hospodársku budovu, dostane o 10 až 20 % viac bodov než existujúci poľnohospodári. Jeho spoluúčasť z vlastných zdrojov pri financovaní investičných zámerov bude okrem toho o 10 až 20 % nižšia ako pri bežných farmároch.

Agrorezort zároveň pripravil pre mladých poľnohospodárov špeciálny projekt na podporu nákupu pôdy pre podnikanie. Na základe memoranda so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB) si môžu existujúci poľnohospodári pôdu výhodnejšie kupovať od roku 2013. Dnes podpísalo ministerstvo podobné memorandum so štátnou bankou aj pre mladých farmárov. Úverový produkt Moja pôda pre mladých bude k dispozícii od roku 2016.

Generálny riaditeľ SZRB Dušan Tomašec vyčíslil, že od roku 2013 v rámci produktu Moja pôda schválila banka 147 úverov v hodnote 24 miliónov eur, z ktorých sa predpokladá odkúpenie približne 11.000 hektárov pôdy. Pre mladých farmárov banka ešte zlepšuje podmienky, namiesto 15 % vlastných zdrojov bude od nich požadovať iba 10 %. Maximálna výška úveru je 30.000 eur. Podmienkou je získanie príspevku z programu Mladý poľnohospodár.

Výzvu k programu Mladý poľnohospodár vyhlásilo ministerstvo pôdohospodárstva v polovici júla tohto roka. Žiadosti môžu záujemcovia predkladať od 12. októbra do 8. februára budúceho roka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Marián
Marián
28. október 2015 8:31

Takto napísané to znie veľmi lákavo. Reálne však podporu dostanú iba tí čo majú dobre vzťahy s lobistom a rôzny SHR roľníci, ktorí už existujúci podnik napíšu na syna.

Jahnatek Úbohý
Jahnatek Úbohý
28. október 2015 14:35

Jahnátek ty chudák, ak by si vážne chcel podporiť mladých farmárov tak tam nedáš podmienku, že musí prvý krát zakladať poľnohospodársky podnik najskôr v deň výzvy. Už aj tak sú podmienky ťažké, najprv tomu spravíš reklamu dobre, že nie až 2 roky dopredu, mladí ľudia sa zaregistrovali ako SHR a… Celý komentár »

G.S.
G.S.
28. október 2015 17:43

A čo ste čakali, ľudia? Hádam ste si nemysleli, že to je určené pre “plebs”? To je ako s tým jeho stupídnym sendvičom , ktorého výsledkom je pokles dotácií namiesto nárastu. Jednoducho dlabať na jeho drísty. Čím menej mu uveríte, tým budete spokojnejší a aspoň sa nebudete musieť rozčuľovať na… Celý komentár »

f.p
f.p
2. november 2015 22:40

mlady polnohospodari,nezadlžujte sa……pani na ministerstve,neposielajte ovce medzi vlkov

same sklamanie
same sklamanie
11. december 2015 21:57

Toto je naozaj asi pomoc pre tych ktory uz maju pody a peniaze a dostanu este viac penazi…a my chudaci co by sme to vdacne robili a tiez si chceli zit svoj sen, len nemame podu a nesplname tie nezmyselne kriteria, budeme mat hovno…ako vzdy…vyzera to krasne ale je to… Celý komentár »

D
D
25. december 2015 15:36

Neviem neviem. Iba nahodou som sa k tomu dostal a citam co pisete ale nedalo mi to a ako citam tak citam je Prijímateľ podpory je a kopirujem len poslednu cast vety “alebo tento podnik založil najviac 5 rokov pred podaním ŽoNFP”. Ci to zle chapem?