Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Cukrovarníci sa obávajú prepadu cien cukru v roku 2017

Cukrovarníci sa obávajú prepadu cien cukru v roku 2017
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pestovatelia cukrovej repy a výrobcovia cukru na Slovensku sa obávajú, že o dva roky dôjde k prepadu cien cukru. Podľa podpredsedu Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) Dušana Janíčka s ukončením platnosti súčasného trhového poriadku s cukrom a cukrovou repou, 30. septembra 2017, sa dá očakávať podobný scenár ako pri ukončení mliečnych kvót.

“Obávame sa, že dôjde k prepadu cien cukru a cukrovej repy a tým aj k zníženiu produkcie a chaosu na trhu. Spolu s pestovateľmi cukrovej repy na Slovensku však dúfame, že zodpovedné autority v Európskej únii, ako i na Slovensku prijmú na základe doterajších skúseností zo sektora mlieka adekvátne opatrenia v rámci prechodného obdobia do roku 2020,” povedal Janíček.

Pomerne vysoké je podľa spolku aj daňové a odvodové zaťaženie v SR. Cukrovarnícky výrobný sektor je navyše dodatočne zaťažený povinnými odvodmi do rozpočtu Európskej únie, ktoré vyplývajú z nariadení Európskej komisie v rámci trhového poriadku s cukrom a cukrovou repou. V tomto odbore je zamestnaných priamo vyše 500 zamestnancov a nepriamo okolo 3000 v sektoroch poľnohospodárskej prvovýroby, dopravy a služieb a strojárskeho priemyslu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
lajos
lajos
4. november 2015 7:46

Dobrý deň je už ročenka Topagro 2015 prístupná ?

Juraj Huba
Juraj Huba
4. november 2015 18:34

Prisľúbené mi bolo, že ročenka bude uverejnená na webe v tento utorok. Kontaktujte sa preto priamo s tajomníkom Klubu poľnohospodárskych novinárov. Je ním Milan Debnár. Mail: debnar@trend.sk. Do budúcnosti ma môžete kontaktovať aj priamo a to cez juraj.huba@polnoinfo.sk