Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Efektívna rastlinná výroba v Želovciach

Efektívna rastlinná výroba v Želovciach
insert_photoMichal Huba - Zoltán Uhrík (druhý sprava).

Začiatky hospodárenia Zoltána Uhríka naštartovala živočíšna výroba a jeho otec Ladislav. Ten, ako dlhoročný pracovník poľnohospodárskeho družstva, začal hospodáriť už popri zamestnaní. Chov býkov, ale aj ošípaných sa postupne rozrastal a s pribúdajúcim počtom zvierat sa zvyšovali aj nároky na zabezpečenie krmív.

V roku 2002 preto Zoltán Uhrík požiadal o vyňatie desiatich hektárov poľnohospodárskej pôdy. Začal pestovať lucernu, ktorá pomohla otcovi v zabezpečení krmív. S postupným nákupom poľnohospodárskych strojov rástla aj potreba ich využitia. Výmera pôdy preto postupne narastala. Najskôr po lucerne pestovali zemiaky, ktoré tvorili základ hospodárenia.

„V najlepších časoch sme chovali dvadsať zástavových býčkov a vo výkrme sme mali stodvadsať ošípaných. Po piatich rokoch sme so živočíšnou výrobou skončili. Ceny býkov sa dostali na úroveň, keď nebolo zaujímavé pokračovať s ich chovom. Ešte horšia bola situácia v chove ošípaných,“ spomína Zoltán Uhrík.

Dnes pôda slúži najmä na produkciu pšenice a repky. Orientácia na rastlinnú výrobu priniesla tamojšiemu hospodárovi stabilitu. Pokiaľ v minulosti zvykol pestovať aj kukuricu, posledné roky od tejto výroby upustil.  Dôvodom sú najmä vysoké stavy lesnej zvery, ktorá pravidelne likvidovala úrodu.

„Pšenica sa nám osvedčila ako plodina, ktorá prináša stabilitu. Výkyvy v úrodách nie sú veľké a nie je náročná ani na chemickú ochranu. Opakom je repka, ktorá prináša riziko z hľadiska prezimovania, ale aj zvýšené nároky na chémiu. V niektorých rokoch je ale finančné zhodnotenie zaujímavejšie a to zvyšuje efektivitu pestovania aj tejto olejniny,“ hovorí Zoltán Uhrík.

Ten nie je vyučený poľnohospodár a skúsenosti s pestovaním komodít získaval postupne od otca, alebo priateľov. Od začiatku hospodárenia na pôde chemickú ochranu na výmerách Zoltána Uhríka realizuje kolega z regiónu, ktorý je vyštudovaný agronóm. Služby dodávateľa využíva aj pri samotnom zbere komodít.

„V minulosti som mal aj kombajn, ale vlani sme ho predali. Mali sme problém s ľuďmi. Nájsť zodpovedného človeka bolo ťažké,“ myslí si Zoltán Uhrík.

Obhospodarovanie parciel zvláda so svojim bratom, preto aj nákup techniky podmienili tomu, aby sa sami cítili pohodlne a stroje spĺňali ich predstavy.

„Vlastníme dva traktory. Jeden je nemecký Fendt a druhý pásový traktor Challenger,“ hovorí Zoltán Uhrík.

Pásové traktory nie sú v súčasnosti bežné, ročne sa ich predá len niekoľko kusov. Zoltán Uhrík je presvedčený, že vo vlnitom regióne Veľkého Krtíša má miesto aj tento typ strojov. Výhody vidí najmä v nižšom utlačení pôdy, ale aj vo vyššom hektárovom výkone.

Technika Zoltána Uhríka je umiestnená neďaleko rodičovského domu na vyštrkovanom priestore. Okrem spomínaných traktorov je k dispozícií Tatra 815 v prestavbe Agro, takmer nová sejačka Amazone, závesné náradie českej značky Farmet, ale aj iné moderné a takmer nové stroje. Disponuje len tým, čo je nevyhnutné k hospodáreniu a súčasťou dvora nie je žiadne starinárstvo pozostávajúce zo zhrdzavených strojov, ktoré mnohí poľnohospodári opatrujú v domnení, že sa ich pár minút slávy ešte vráti.

Zoltán Uhrík sa na svoje hospodárenie pozerá ekonomicky. Pozná jednotlivé parcely a preto vie posúdiť výživovú potrebu, ale aj to, kde býva tlak škodcov a ochorení vyšší. Tomu prispôsobujú spolu s menovaným kolegom agronómom aj chemickú ochranu.

„Pri chémii, alebo osivách som už na jeseň informovaní koľko zaplatím. Žiaľ, poľnohospodár keď zaseje plodiny nevie odhadnúť ani úrodu ani cenu za ktorú bude predávať. Ak by existovala cenová stabilita v odvetví, priaznivo by sa to prejavilo na celom poľnohospodárstve,“ myslí si Zoltán Uhrík.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Michal Huba - Zoltán Uhrík (druhý sprava).

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments