Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Chov na Slovensku by mohla odštartovať nižšia DPH

Chov na Slovensku by mohla odštartovať nižšia DPH
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slováci konzumujú málo domáceho bravčového mäsa, až 80 % pochádza z dovozu. Menším chovateľom hrozí, že s chovom skončia, varuje predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku (ZCHO) Andrej Imrich.

Tento nepriaznivý vývoj môže podľa neho zvrátiť nižšia 10-% daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorú od budúceho roka zavádza vládny Smer-SD na predaj čerstvého mäsa, ako aj správanie spotrebiteľov, ktoré je aktuálne naklonené konzumácii domácich výrobkov.

“Určité naštartovanie živočíšnej výroby sa dá očakávať od nižšej DPH na vybrané potraviny. Do zoznamu je zaradené aj čerstvé mäso pochádzajúce zo slovenských chovov. V prípade, že zákazník začne viac nakupovať lacnejšie mäso s 10-% DPH, teda slovenské mäso, mohol by sa vyšší záujem o tieto výrobky prejaviť v naštartovaní živočíšnej výroby,” povedal Imrich pre TASR.

Chovatelia ošípaných dosiahli v roku 2014 stratu asi 20 miliónov eur. Podľa predsedu združenia by im určite pomohla lepšia výkupná cena.

“V roku 2013 bola v prípade ošípaných cena 1,35 eura za kilogram živej hmotnosti zvieraťa, v roku 2014 to bolo o 13 centov menej. Tento rok je to o ďalších 12 centov za kilogram živej hmotnosti menej,” konštatoval Imrich. Uvedený stav považuje za dlhodobo neudržateľný. Za jednu z príčin strát označil ruské embargo, ktoré sa podpísalo pod postupný prepad nákupných cien jatočných ošípaných a surového kravského mlieka.

“Prepad výkupných cien sa začal vlani a pokračoval aj celý tento rok. V prípade mlieka vyústil až do mliečnej krízy a tohtoročného protestu mliečnych farmárov v Bratislave (7.9.). Nízke likvidačné ceny sú však aj v iných krajinách ako Nemecko či Dánsko. Aby sa zachovala zamestnanosť na vidieku, musíme podporovať všetky chovy – aj menšie, nielen giganty,” podčiarkol Imrich. Ako dodal, agropodniky by privítali aj vyššie dotácie, aby sa znížili rozdiely v dotačnej politike medzi starými a novými členskými krajinami EÚ.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments