Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Zákaz pestovanie GMO plodín na Slovensku neprešiel

Zákaz pestovanie GMO plodín na Slovensku neprešiel
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poslanci hnutia OĽaNO dnes neuspeli s návrhom, aby bolo na Slovensku zakázané pestovanie geneticky modifikovaných (GMO) rastlín v poľnohospodárskej výrobe.

V marci tohto roka pritom vstúpila po zdĺhavom legislatívnom procese do platnosti smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorá sa týka možnosti členských štátov obmedziť alebo zakázať pestovanie geneticky modifikovaných organizmov na ich území.

Ako uviedli poslanci, táto smernica umožňuje členským štátom učiniť opatrenia, ktorými celé svoje územie alebo časť územia vylúčia z pestovania GMO rastlín.

„Slovenská republika o úpravu geografického rozsahu  nepožiadala, na rozdiel od mnohých členských štátov EÚ, akými sú napríklad Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Maďarsko či Rakúsko,“ priblížili v dôvodovej správe k návrhu zákona poslanci s tým, že spolu tak urobilo 17 krajín.

Podľa nich tak Slovenská republika premárnila jedinečnú šancu obmedziť alebo zakázať pestovanie povolených GMO rastlín na svojom území.

Z dôvodu nečinnosti preto predložili návrh zákona, aby boli takéto plodiny na Slovensku zakázané pestovať. So svojím návrhom však neuspeli.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
10 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ján
Ján
11. december 2015 9:49

Keď nás ovláda jedna politická strana sa ani nečudujem…..Agrobarónov smeru je na Slovensku až-až….

Anonym
Anonym
11. december 2015 14:10

To sa pri nasej skorumpovanej vlade dalo cakat.

Anonym
Anonym
11. december 2015 17:24

Ešte aspoň dve horúce sezóny bez zražok a budete sa suchovzdornej GMO kukurici klaňať

Anonym
Anonym
11. december 2015 19:28

A po par rokoch sa budete klanat onkologom.

jm
jm
11. december 2015 21:08

Sme asi závislejší ako hore uvedené štáty . Alebo zbavený svojprávnosti? A možno odpovedal ďalší z vašich článkov . Je to môj názor.

Anonym
Anonym
12. december 2015 7:14

Mne to pripadá tak, ako keby uz bolo Smeru úplne jedno, čo bude po voľbách. Veľmi dobre totiž vedia, ako to v spoločnosti vrie. Áno oháňajú sa prieskumami z domovov dôchodcov, ale vidia, že v spoločnosti to vrie ako pred pádom Mečiara a hoci nemajú potentnú opozíciu, ľudia budú voliť… Celý komentár »

Anonym
Anonym
12. december 2015 22:15

To či sa tu bude niekoľko hektárov GMO plodín pestovať alebo nie, nie je až tak dôležité ako to, že už dávno ľudia v strave konzumujú potraviny, v ktorých zloženie má časť GMO pôvod. Viac ako polovica sveta dlhodobo funguje na GMO plodinách, takže myslieť si, že sa k nám… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
15. december 2015 8:15

ten komjatický profesor tak dohúkal poľnohospodárstvo, že až dejiny ukážu. že oranžové zoskupenie bola zločinecká organizácia a komjatická bunka rozvrátila poľnohospodárstvo viac ako DAEŠ Sýriu.

agrisato
agrisato
15. december 2015 18:53

Agrárnik , máš skvelé príspevky! Nechcel by si byť šéf SPPK?:-):-):-)

marcel.sako
marcel.sako
17. december 2015 21:18

GMO nám výrazne nepomože a možno vobec nie, pretože je to technolgia pre uplne iné osevné postupy a podmienky ako sú u nás. Toto sú technologie pre menej zdatných agronómov, ktorým sa nechce chodiť po poliach a sledovať buriny, choroby a škodcov. Ale ak sa raz dostaneme pod vpyv týchto… Celý komentár »