Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Pôda je pre roľníkov základným výrobným prostriedkom

Pôda je pre roľníkov základným výrobným prostriedkom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) veľmi citlivo vníma a sleduje situáciu v oblasti trhu s pôdou a prípadného nákupu pôdy cudzincami. Uviedla to pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová pri hodnotení fungovania trhu s poľnohospodárskou pôdou v SR v roku 2015 a možností jej nadobúdania cudzincami.

„Vždy sme tvrdili a budeme tvrdiť, že pôda je pre poľnohospodárov základným výrobným prostriedkom a čím menej poľnohospodárskej pôdy bude v rukách Slovákov, tým viac si sťažíme výrobu vlastných potravín a prehĺbime závislosť od dovozov. A to je nepriaznivý trend každej jednej ekonomiky, prehlbovať záporné saldo zahraničného obchodu, keď je dominantnejší dovoz ako vývoz danej komodity, plodiny či tovaru,“ zdôraznila.

„Nemáme žiadne oficiálne štatistiky, koľko slovenskej pôdy je v rukách cudzích štátnych príslušníkov. Vychádzame len z odhadov získaných z našich regiónov, kde vychádzame z čísla, že približne 100.000 až 150.000 hektárov (ha) pôdy v SR už Slovákom nepatrí,“ priblížila.

SPPK aj z tohto dôvodu považuje za pozitívnu novelu zákona z roku 2014 o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorá platí od 1. júla 2015.

„Jej úlohou je okrem iného zamedziť špekulatívnym prevodom pozemkov,“ podotkla.

Tak ako každý zákon aj tento má podľa Holéciovej svoje nedostatky, ktoré sa budú musieť v budúcnosti odstrániť novelou.

„Aj napriek tomu sme však radi, že boli prijaté konkrétne nástroje, ktoré sprísňujú pravidlá pri prevodoch pozemkov a zabraňujú, aby pôda končila aj v rukách zahraničných podnikateľských subjektov,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
29. december 2015 10:20

Neskoro, niet chotáru kde by neboli……Čo robili doteraz ?

Anonym
Anonym
30. december 2015 18:07

Namiesto toho aby dali tú pôdu mladým polnohospodárom, radšej davajú tisíce hektárov cudzincom,, no to sme dopadli………………………………

Anonym
Anonym
30. december 2015 18:56

to je právda!Pri tej podpore tu sů od prevratu fronty našich mladých poľnohospodárou natešených len začať!!!Po tej novele sa to rozbehně a buděme naozaj nězávisli!!Ak to něpovedie akurát ku znížení ceny pozemkou pre vlastníkou nutených to predať ako somári tým istým za koprivu!

jm
jm
30. december 2015 19:51

Pôdu predávajú ľudia skôr z dôvodu ,že si potrebujú finančne pomôcť v ťažkej chvíli . A môžme sa určite skôr poďakovať obmedzeniu ako sa hnevať . Čo sa týka ceny pôdy je nevyčísliteľná. Niekoľko generácií v minulosti muselo drhnúť aby dokázali získať pôdu, sceliť pár hektárov a dnes ich potomkovia… Celý komentár »

Anonym
Anonym
31. december 2015 12:31

Cena pody je nevyčíslitená ako pekne vravitěNuž prečo ju kůpitě za cenu lepšieho mobila a o nájmoch nětreba písať!To z hrdosťou němá nič spoločné !Kůpitě si naraz toĺko hektárov ako u nás treba v rakůsku??Majů tam tu hrdosť porádne veľků a lebo tů podu hodnotia hlavne finačne a vyšším nájomným… Celý komentár »

jm
jm
1. január 2016 14:09

Neviem o akom mobile to píšete , lebo cena pôdy sa pohybuje u nás cca 3000 tisíc Eur. Čo sa týka nájmu je pomaly na úrovni 30% zisku farmára . Takže asi tiež zodpovedá zisku nájomcu a prenajímateľa . Alebo fakt farmár by mal mať len radosť z práce a… Celý komentár »

Anonym
Anonym
1. január 2016 18:08

30 centov za m2 je velmi nizka cena. To, ze farmar nezarobi je zas druha vec. V tomto odvetvi prehravaju obaja- aj vlastnik, aj farmar.
Zas neprehanajte, aby 3000 eur zarabali tri generacie :-))))

Anonym
Anonym
1. január 2016 19:10

Luhať a preháńať sa musí aj o tom je poľnohospodárstvo:-))Deklaratívne si musítě pody strašlivo vážiť a mať o ňu obavy:-))preto aj ten predkup pre něrozumných a hlůpich vlastníkou:-))Ale keď ju treba platit 3Ocentimou je strašne veľa:-))

jm
jm
3. január 2016 14:58

Určite nepreháňam . Skúsme rátať . Náklady na obrobenie ornej pôdy sa pohybujú podľa osevu kultúry a kvality pôdy cca 500-800 Eur. Pri pšenici v našom regione výnos 5 ton je už nadpriemerny . Primerná cena vo výkupe je 135 Eur. To je 5×135=675 Eur . Z tržby ostane 25… Celý komentár »