Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Sucho ohrozuje až polovicu poľnohospodárskej pôdy v ČR

Tropické sucho, ktoré sa v Česku prejavovalo počas vlaňajška, sa negatívne odrazilo na výsledkoch poľnohospodárskej produkcie. Informuje o tom portál E15. Hladina podzemných vôd klesla, pôda vyschla miestami až do hĺbky jedného metra.

Sucho vážne ohrozuje až polovicu poľnohospodárskej pôdy v krajine. Vlaňajšie teplotné extrémy naplno nastolili v českom agrárnom sektore problém sucha. Júl a august boli dokonca najsuchším a najteplejším obdobím od začiatku meteorologických meraní v Česku, ktoré sa začalo v roku 1775.

Podľa štúdie, ktorú si objednal Štátny pozemkový úrad, vo viacerých oblastiach je sucho dlhodobým problémom. Na južnej Morave ide najmä o okresy Znojmo, Břeclav a Hodonín. Ale medzi problémové patria aj okresy Třebíč, Rakovník, Litoměřice, Žatec a Louny.

Pôda bola suchá do 20 cm na väčšine územia. Ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo pre farmárov paletu dotačných príležitostí. Budú mať k dispozícii takmer 2,25 miliardy Kč (83,26 milióna eur). Z nich sa vyčleňuje 1,6 miliardy Kč pre živočíšnu výrobu, ktorá zabezpečuje na vidieku najviac pracovných príležitostí.

Okrem toho je na investície do poľnohospodárstva pripravených takmer 2,55 miliardy Kč. Zo štátneho rozpočtu sa vyplácajú aj prechodné vnútroštátne podpory. V tomto roku môže ich suma dosiahnuť 835 miliónov Kč.

 Na program rozvoja vidieka pôjde ešte 15,2 miliardy Kč. Prostriedky sa majú použiť na agroenvironmentálno-klimatické opatrenia. Dotácie v celkovej hodnote 20 miliónov Kč pôjdu napríklad na nákup plemenných zvierat, aby sa zlepšila genetická hodnota stáda.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments