Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Problémom potravinárstva je dominantné postavenie reťazcov

Základným problémom celého potravinárskeho sektora na Slovensku je dominantné postavenie obchodných reťazcov na trhu, ktorých podiel je už takmer 90-%. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár na margo vlaňajšieho fungovania zákona o neprimeraných podmienkach vo vzťahoch, ktorými sú potraviny.

„Kým v slovenských reťazcoch je vysoký podiel hydinového mäsa a vajec na pultoch, v zahraničných obchodných reťazcoch to už tak nie je. Zároveň reťazce v SR dlhodobo tlačia nákupné ceny hydinového mäsa na veľmi nízku úroveň na hranici alebo pod hranicou výrobných nákladov,“ priblížil.

Rovnako veľkým problémom sú podľa neho rôzne tzv. spätné bonusy a poplatky, ktoré výrazne znižujú realizačné ceny.

„Preto považujeme za dôležité zrovnoprávnenie dodávateľov a odberateľov v obchodnom styku,“ zdôraznil.

Veľkým problémom podľa Molnára zostalo vlani, podobne ako aj v minulých rokoch, nerovnomerné rozdelenie zisku v procese výroby a predaja výrobkov.

„Z vývoja cien je viditeľné výrazné roztváranie nožníc medzi odbytovou a spotrebiteľskou cenou v prospech obchodných reťazcov už dlhodobo a nožnice zostali roztvorené aj v roku 2015,“ dodal riaditeľ ÚHS.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11. január 2016 7:11

Problemom je nenarocny spotrebitel a ten je nenarocny, lebo je chudobny a chudobny je preto, lebo je aj nenarocny volic.

jm
jm
11. január 2016 14:54

Všetci zainteresovaný sa radi pochvália ,čo urobili pre slovenského prvovýrobcu a spracovateľa. No skutočnosť je iná. Najlepšie to vedia posúdi ľudia ktorý uzatvárajú obchodné zmluvy . Reťazec bude predávať aj odpad keď sa spracovateľ zmestí do požadovanej ceny. Keď šunka na oko vyzerajúca super no obsah mäsa má len 50%… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
12. január 2016 7:42

Žiaľ po roku 1989 sa Slovensko stalo vynikajúcim komposterom menej kvalitných potravín EÚ. Namiesto kalifornských daždoviek západná Európa použila občanov Slovenska. Pokiaľ budú orgány štátnej správy a politbyrá tak laxne a nečine konať tak ostane Slovák naďalej dažďovkou. Pokiaľ v potravinovej politike nebude zadefinované, že predaj nekvalitných a druhoradých potravín… Celý komentár »