Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Nášmu roľníkovi v minulom roku výrazne klesol príjem

Nášmu roľníkovi v minulom roku výrazne klesol príjem
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Podľa prvých odhadov sa reálny poľnohospodársky príjem na pracovníka v minulom roku v Európskej únii znížil o 4,3 percenta, oproti roku 2014. Zvýšil sa v trinástich a poklesol v pätnástich štátoch Únie.

Slovensko podľa Eurostatu medziročne pokleslo v reálnom poľnohospodárskom príjme o 10,6 percenta. Väčší prepad ako u nás bol zaznamenaný v Českej republike, Rumunsku, Veľkej Británii, Dánsku, Luxembursku, Poľsku a Nemecku. Nemeckí poľnohospodári stratili až 37,6 percenta zo svojho príjmu, oproti roku 2014.

Najväčší nárast príjmu zaznamenal chorávatsky roľník a to až 21,5 percenta. S výraznym odstupom nasledujú Lotyšsko, Grécko, Francúzsko, Taliansko a Belgicko.

Pokles príjmu bol spôsobený najmä poklesom príjmov za mlieko (-14,9%) a ošípané (-8,9%). Tento výpadok príjmov len čiastočne kompenzovali zvýšenie príjmu z hovädzieho dobytka (+ 4,3%), oviec a kôz (+3,2 %), vajec (o 2,1%) a hydiny (+ 1,1%).

V rastlinnej výrobe bol zaznamený výrazný pokles príjmov z pestovania cukrovej repy (-26,0%), kukurice na zrno (-24,5%), krmovín (-7,6%), olejnatých semien a olejnatých plodov (-5,3%), jačmeňa (-1,8%) ako aj pšenice a šplady (-0,6%).

“Pokles príjmu z pestovania cukrovej repy a kukurice bol spájaný s letným suchom v členských štátoch EÚ,” informuje Eurostat.

Ako ďalej informuje správa, najvýraznejšie rástli ceny olivového oleja (+ 13,3%), čerstvej zeleniny (+ 12,1%), ovocia (+ 7,3%) a vína (+ 2,5%).

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. február 2016 10:14

,, ale stúpol tlak”