Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Výkon predávaných traktorov výrazne rastie

Výkon predávaných traktorov výrazne rastie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V roku 2015 bolo na Slovensku prihlásených 857 nových traktorov vo výkonovej kategórii nad 50 konských síl (37 KW). Je to o stodeväťdesiat traktorov viac, ako v roku 2014.

„Pre komplexnosť informácií je potrebné uviesť, že na konci roka 2015 sme zaznamenali hromadné prihlasovanie traktorov v okrese sídla oficiálneho importéra. Tento stav nastal z dôvodu zmien emisnej normy a predzásobenia sa,“ informuje AGRION – Združenie dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR.

Celkovo bolo v mesiaci december takýmto spôsobom prihlásených približne 80 strojov, čo znamená, že reálne číslo predaja sa nachádza niekde na úrovni 780 traktorov.

„Pokračuje trend zvyšovania výkonu. Pokiaľ v roku 2013 sme konštatovali, že novoprihlásených traktorov nad 240 konských síl bolo necelých 13 percent, tak v roku 2014 to bolo 16 percent a v minulom roku až 24 percent všetkých strojov,“ informuje AGRION – Združenie dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR.

Z regionálne hľadiska najviac traktorov putuje do Trnavského a Nitrianskeho kraja, kde končí až 40 percent nových strojov.

„Zlepšenie predaja je viditeľné na východnom Slovensku, kde sa umiestnilo 24 percent strojov. V roku 2014 to bolo len 19 percent traktorov,“ uvádza AGRION.

Najvyšší trhový podiel na úrovi 23,5 percenta dosiahol John Deere. Nasledovaný je značkami Zetor, New Holland a Case.

Autor článku: Juraj Huba - autor článku pôsobí aj ako riaditeľ AGRION
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments