Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Spustili do prevádzky zrekonštruovanú čerpaciu stanicu

V Kolárove v okrese Komárno včera (1.2.2016) pustili do prevádzky zrekonštruovanú čerpaciu stanicu Čergov. Rekonštrukcia sa začala v máji minulého roka a vyžiadala si celkové náklady takmer 2,9 milióna eur. Financie z fondov Európskej únie pokryli 85 % z celkovej investície, 10 % tvorili peniaze zo štátneho rozpočtu, zvyšných 5 % financoval investor, Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., (SVP) z vlastných zdrojov, informoval generálny riaditeľ SVP Marián Supek.

„Problém v Kolárove je dlhodobý, mesto sa usilovalo o rekonštrukciu stanice 15 rokov. Doteraz tu fungovali dieselové motory na prečerpávanie vody z roku 1937, ktoré sme vymenili za elektrické motory. Tie majú kapacitu vyše 3000 litrov za sekundu,“ skonštatoval počas otvorenia stanice minister životného prostredia Peter Žiga.

Čerpacia stanica Čergov bude zabezpečovať ochranu mesta Kolárovo a priľahlého územia pred povodňami. Nahradila tak starú čerpaciu stanicu, ktorá bola podľa slov primátora Kolárova Árpáda Horvátha vyše 20 rokov nefunkčná.

„Dalo sa to ešte naštartovať, no tie stroje už situáciu nezvládali, stále tu boli závady, výmeny súčiastok. Pritom v posledných rokoch sa už povodne opakovali každoročne,“ povedal primátor. Podľa jeho slov, rýchle lejaky i spodné vody spôsobovali, že tisíce hektárov záhrad, poľnohospodárskej pôdy, ale aj pivnice a garáže domov, zostávali pod vodou aj niekoľko mesiacov. „Nevedeli sme dostať von tie spodné vody. Dnes by sme ich mali za dva či tri dni dostať do Váhu.“

V prípade nefunkčnosti čerpacej stanice bolo ohrozených takmer 10.800 ľudí a územie o rozlohe 73,5 kilometra štvorcového.

Zrekonštruovaná čerpacia stanica umožňuje gravitačné vypúšťanie vnútorných vôd privádzaných kanálovou sústavou a kanálom Asód – Čergov do rieky Váh a v prípade potreby ich prečerpávanie do rieky Váh. Na ovládanie čerpadiel sú inštalované ultrazvukové snímače hladín. Prevádzkované budú automaticky, s možnosťou ručného ovládania. Dáta vybraných prevádzkových stavov sa budú archivovať a rádiovým diaľkovým prenosom odosielať na centrálny dispečing.

Vodohospodári zvýšili aj protipovodňovú hrádzu upokojovacieho bazéna na úroveň storočnej vody Váhu. V rámci projektu rekonštruovali aj hrádzový výpust, ktorý má nové stavidlá a elektropohony. Na separáciu mechanických nečistôt budú slúžiť nové hrablice na prítoku do čerpacej stanice, pribudol aj čistiaci stroj. Prípadný výpadok dodávky elektrickej energie z verejnej siete vykompenzuje vlastný náhradný agregát.

Najničivejšiu povodeň zažili obyvatelia Kolárova v roku 1965, keď sa ich domy ocitli takmer po strechu vo vode. Záchranári sa usilovali zabezpečiť mesto 12 kilometrov dlhou hrádzou, ktorú voda v júni pretrhla a za pár hodín zaliala takmer celé mesto. Vodu sa podarilo odviesť až po dvoch mesiacoch. Pri povodni bolo zničených 768 domov a ďalších 1568 bolo poškodených.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments