Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Simon: Slovensko čelí medzinárodnej blamáži

Simon: Slovensko čelí medzinárodnej blamáži
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Po viac ako dvoch rokoch od začiatku finančného obdobia 2014 až 2020 neuverejnilo Slovensko ani jednu výzvu na čerpanie prostriedkov z fondov Európskej únie na cezhraničnú spoluprácu s Rakúskom, Maďarskom a Českou republikou. Prihraničné oblasti tak prichádzajú o stámilióny eur a pracovné miesta. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon.

Meškanie pripísal neodbornosti vlády Roberta Fica, najmä ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi (nominant Smeru-SD), pod vedením ktorého doteraz ministerstvo ako riadiaci orgán zatiaľ žiadnu výzvu neuverejnilo. Na rozdiel od Poľska, ktoré je riadiacim orgánom pre cezhraničnú spoluprácu so Slovenskom a ktoré doteraz vypísalo dve výzvy na predkladanie projektov.

“Prihraničné oblasti Slovenskej republiky, či už s Maďarskou republikou, Rakúskom alebo Českou republikou majú z Európskej únie vyčlenených k dispozícii 378 miliónov eur. Zodpovedné za čerpanie alebo riadenie čerpania je ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Slovenská republika čelí medzinárodnej blamáži a neschopnosti čerpať tieto prostriedky pre tieto regióny,” skonštatoval Simon pre TASR.

Pripomenul, že prostriedky sú určené na opravu a budovanie ciest, mostov či cyklotrás, na budovanie spoločných podnikov, a tým aj na tvorbu pracovných príležitostí. Podľa slov Simona, ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje, že vráti funkciu riadiaceho orgánu tohto programu naspäť Maďarsku, a to považuje tiež za medzinárodnú blamáž.

“Priznáme tým, že prostriedky nevieme čerpať. Rakúska strana sa pred časom aj písomne sťažovala na nečinnosť slovenskej strany. Z hľadiska čerpania už mali byť výzvy vypísane a nie sú,” podčiarkol poslanec.

Podľa jeho informácií, malo včera ministerstvo dostať z Európskej komisie list, že pozastavuje pre SR čerpanie prostriedkov z programu cezhraničnej spolupráce s Rakúskom.

“Aj tam, kde nemáme jazykovú bariéru s Českou republikou, ani tam nie sú vypísané výzvy po viac ako 25 mesiacoch od spustenia programu. Hrozí nám, že tieto prostriedky nebudeme môcť včas vyčerpať,” skonštatoval Simon pre TASR a ako dodal, prvé projekty, ak by aj boli vypísané, by mali byť schválené až začiatkom budúceho roka, keďže schvaľovací proces trvá aj niekoľko mesiacov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
13 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
2. február 2016 21:19

Kritizovať je neskorooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kde sme boli štyri roky??????????????????????????????

Stano
Stano
2. február 2016 22:14

Tento pán zaviedol na Slovensku mulčovanie a platenie za ničnerobenie. Teraz sa ozýva, aby sme zasa mohli začať novú etapu mulčovania a zapredávania Tokaja. Zaslúžime si to?

agrarnik zHN
agrarnik zHN
3. február 2016 8:28

,,Jó reggelt nagyi” – pán exminister vaša cezhraničná spolupráca začína v Maďarsku a končí v Maďarsku. Úprimne Rakúsko a ČR je Vám ukradnutá tak ako celý Felvídek. Aktivity v agrárnom a vidieckom priestore sa pohybovali len po regióny s maďarsky hovoriacim obyvateľstvom. Snahu o vytvorenie maďarského ostrovčeka v Kežmarku Vám… Celý komentár »

Erik
Erik
3. február 2016 10:13

No a teraz sa odosobnime od toho kto to hovori a podme k tomu ČO hovori: Jahnatkom dosadení babraci nevedia spustit tieto programy cezhraničnej spolupráce z jednoduchého dovodu – este tu v SR nebol riadiaci orgán, ktorý má nejaké skúsenosti t.j. nevedia sa odviesť na vybudovanej vlne a tváriť sa… Celý komentár »

SHR Vörös ml.
SHR Vörös ml.
3. február 2016 13:50

O PRV 2014-2020 ani nehovorme! Termínu podania žiadostí a projektov pre Mladých farmárov boli predĺžené z marca na jún. Kritériá boli hrubo prepísané po vydaní, bodové dosiahnutie zo 60 prepísali na 85,neschválili množstvo kvalitných projektov na “mladenie” ba nás posielali do r**i s prepáčením. Greening nie je dostatočne vyšpecifikovaný, dotácie… Celý komentár »

alka
alka
4. február 2016 18:26

Tie paralely “marec – jun” a “body 60 – 85” znamejú čo ? poprosím Vás

SHR Vörös ml.
SHR Vörös ml.
4. február 2016 21:18

1. Podanie projektov a žiadostí do prvého kola
2. Dosiahnutie kritérií, bodové hodnotenie

alka
alka
4. február 2016 21:54

Ďakujem pekne. čiže sa posuva znova termín a pod 85 si nikto ani len neškrtne ? kedy to bude oficialne ? nápor žiadateľov je teda obrovský, dalo sa to čakať, špekulanti ani spať nemôžu, tak sa trasu o svojich päť peňazí.

SHR Vörös ml.
SHR Vörös ml.
5. február 2016 6:37

Presne, podal som 2 projekty, ktoré by MALI byť schválené, dostal som odpoveď, že neprišli, lebo nedosiahli 85 bodov, len 81. A tie zmeny zo dňa na deň. Sú na nepovšimnutie asi

realista
realista
5. február 2016 9:26

keď pozriem na to foto….

Katarína Ďurica…. teda s “Ď” ……skrátka bez komentára

bps
bps
5. február 2016 18:01

Vážení ! Toto je aj IVANOVA ORAVCOVA blamáž! To je iný darebák!!! A hrá sa na spasiteľa…darebák jeden!!!!!!!!!!!!!!

alka
alka
6. február 2016 18:24

to sa tak priebežne vyhodnocuje mlady farmar, že uz davaju odpovede kto je z kola von?

SHR Vörös ml.
SHR Vörös ml.
6. február 2016 20:03

Mal som 2 projekty, ani jeden nebol schválený ako som napísal, dostal som späť projekty s dodatočným spisom, že nie je vhodný, t.j. nenaplnil bodové kritériá