Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Dvojité deklarácie spôsobujú roľníkom problémy

Dvojité deklarácie spôsobujú roľníkom problémy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

December je mesiacom, keď väčšine poľnohospodárov prichádzajú na účet priame platby. Tento rok sa podľa údajov Pôdohospodárskej platobnej agentúry situácia mierne zhoršila.

„V decembri 2014 bolo vyplatených 93,71 percenta rozhodnutí a v decembri 2015 bolo vyplatených 90,6 percent rozhodnutí,“ informuje portál poľnoinfo.sk Emília Jarová z Kancelárie generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

PPA ďalej uvádza, že s cieľom overiť plnenie podmienok oprávnenosti a pravidiel krížového plnenia  v súčasnosti vykonávajú administratívne kontroly a kontroly na mieste všetkých žiadostí o poskytnutie priamych podpôr na rok 2015.

„Zároveň dáva PPA do pozornosti aj skutočnosť, že v zmysle článku 75 ods. 1 NEPR č. 1306/2013 sa platby v rámci režimov a opatrení podpory uvedených v článku 67 ods. 2 tohto nariadenia vykonávajú v období od 1. decembra do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka,“ hovorí Emília Jarová.

Ako ďalej PPA informuje, k vydaniu rozhodnutia vo veci predložených žiadostí o poskytnutie priamych podpôr pristupujú až po ukončení overovania všetkých legislatívou stanovených podmienok a neposkytuje informácie o prebiehajúcich správnych konaniach.

„Ak je potrebná v rámci dokazovania súčinnosť žiadateľa, PPA vyzýva žiadateľa na vyjadrenie sa k podkladom rozhodnutia resp. na doplnenie dôkazov,“ povedala Emília Jarová.

Hlavným problémom, ktorý bráni čo najskoršiemu vyplácaniu platieb sa zdajú dvojité deklarácie.

„Dvojité deklarácie neregistrovaných podnikateľov sú najväčšou prekážkou. Veľa takzvaných podnikateľov si podáva žiadosti na dotácie, hoci nikdy pôdu nevyužívali, ani sa o ňu nestarali, ale sú jej majiteľmi,“ informuje Mária Slúková, riaditeľka RPPK Krupina.

Podobne to vidia aj v okrese Zvolen. Branislav Horniak, predseda tamojšej komory si praje, aby sa tento problém vyriešil čo najskôr.

„Možným riešením by bolo vyňatie blokov, kde dochádza k nezrovnalostiam. Aby sa subjekt, ktorý nie je kontrolovaný, mohol dostať k podpore po odpočítaní sporného bloku s tým subjektom, ktorý je v kontrole,“ uvádza Branislav Horniak.

O situácii sa minulý týždeň vo štvrtok rozhovorila na pôde Zastúpenia Európskej komisie v SR aj Zuzana Homolová zo Zväzu ekologického poľnohospodárstva.

„Pri priamych platbách máme stále viac dvojitých deklarácií, čo považujem za novodobé výpaľníctvo. Malo by byť cieľom im zabrániť. Ak si niekto nárokuje na podporu neprávom, mal by za to niesť zodpovednosť. Malo by to byť klasifikované ako podvod a trestný čin,“ uviedla Zuzana Homolová.

Situácia je pritom v regiónoch rozdielna. Zložité obdobie zažívajú napríklad poľnohospodári v okrese Bardejov.

„K dnešnému dňu (3. februára) nedostalo zo 184 žiadateľov rozhodnutia 19 poľnohospodárov. V decembri ich bolo viac. Momentálne prebiehajú kontroly na mieste a chyby sa postupne odstraňujú,“ informuje Alena Poklembová, riaditeľka RPPK Bardejov.

V okrese Prešov nedostalo rozhodnutia 129 poľnohospodárov.

„Z 988 žiadostí nemá na účte peniaze ešte 164 farmárov,“ uviedol pre poľnoinfo.sk ešte v stredu 3. februára Mikuláš Gargalík, riaditeľ Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

V aktuálnom roku je podľa zástupcov poľnohospodárov situácia lepšia v okresoch  Banská Bystrica, Brezno, alebo Považská Bystrica.

„V roku 2014 bola situácia v našom Banskobystrickom a Breznianskom okrese oveľa horšia. Z našich členských podnikov malo v decembri 2014 rozhodnutia len 45% subjektov, čo spôsobovalo dokonca až existenčné problémy. Situácia je preto určite lepšia. Tento stav spôsobil mnohým podnikom veľké problémy, keďže väčšina čerpala prekleňovacie úvery. Tie, neboli splatené v decembri a banky neboli ochotné ich navýšiť. Ak ich navýšili, bolo to spojené s veľkými finančnými poplatkami a úrokmi. Podniky dostali peniaze na účet až v máji, alebo v júni 2015,“ rozhovorila sa Katarína Kostúrová, riaditeľ RPPK Banská Bystrica a Brezno.

O niečo lepšia situácia je v Považskej Bystrici. Napriek tomu sú poľnohospodári nespokojní.

„U nás v regióne je situácia v tomto roku lepšia, ako vlani. Týka sa to vydania rozhodnutí, aj nabehnutí platieb na účty. Nespokojnosť je s výškou platieb, ktorú spôsobila degresia, frančíza, ale aj krátenie ANC platieb a minuloročná likvidačná cena mlieka, ktoré spôsobia chovateľom hospodárskych zvierat veľké problémy. Tieto prostriedky im vo výrobe budú chýbať a niektorí uvažujú, či má zmysel zachovať živočíšnu výrobu,“ uviedla Daniela Janíčková, riaditeľka RPPK Považská Bystrica.

Súčasný stav pravdepodobne zbytočne vyhrocuje nedostatok informácií. Ako nám nezávisle na sebe potvrdili dvaja riaditelia RPPK.

„Zverejnenie niektorých, aj nám známych skutočností by mohlo mať negatívny dopad na už aj tak mierne naštrbenú spoluprácu  s PPA,“ uviedol jeden z nich a druhý to podal takmer rovnakými slovami „lepšie je sa nevyjadrovať, aby sa nám nepomstili, nakoľko tie vzťahy sú poriadne rozbité a náš okres by mohol byť zaradený na čiernu listinu.“

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
15 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
pišta
pišta
9. február 2016 18:25

Platobná agentúra by mala informovať o kontrolách, kedy sa vykonajú, čo bude predmetom kontroly a aspoň takto ísť žiadateľom, ktorí ešte nedostali rozhodnutia v ústrety. Sám som nedostal žiadne rozhodnutie, finančný rozpočet na rok 2015 počítal s platbami v decembri a stihol by som si zaplatiť nájom za pôdu, odvody… Celý komentár »

J
J
9. február 2016 19:46

Dvojité deklarácie by sa rýchlo stratili! Jednoduchá matematika vyhodnotenie krížových kontrol a kontrol na mieste by mali odbremeniť PPA a dať to Okresným úradom, pozemkovým a lesným odborom. Dôvod? Miestne pomery pozná najlepšie domáci a nie PPA z troch okresov. KONEČNE BY MALO PRESTÁŤ PLATIŤ! Pôda je toho kto ju… Celý komentár »

jm
jm
9. február 2016 22:15

Je to smutné čo píše pišta. Náš problém je na 100% podobný ako jeho .Mali sme žiadosť v piatom roku podnikania ako mladý farmár. Na celej veci mňa zaráža to ,ak je potrebné vykonať kontrolu tak prečo je to v období vydávania rozhodnutí. Nedostatok pracovných síl? Alebo zámer ako skomplikovať… Celý komentár »

Anonym
Anonym
10. február 2016 6:52

Ja mam rozhodnutie od decembra, peniaze schvalene a nie su este na ucte a je nas vela…zavadzajuci clanok…PPA tvrdi, ze budu do juna..
Takze nie vyplatenych, ale vydanych…

pišta
pišta
10. február 2016 10:43

O aké platby ste žiadali, resp. aké platby Vám boli schválené? Ak máte schválené platby, a podpísané rozhodnutie, nemal by byť dôvod na nevyplatenie. Potom fakt je pred voľbami… a buď sa začne vyplácať po voľbách, ako ďalšie opatrenie zo sociálneho balíčka – pomoc pre poľnohospodárov, alebo peniaze fakt nie… Celý komentár »

Ivan
Ivan
10. február 2016 10:46

Prosím Vás kto by mi poradil kde su zverejnené priame platby pre poľnohospodárov . Nikde to nemôžem nájsť . Ďakujem.

ni
ni
10. február 2016 11:09

Len platba na plochu a platby na poln. postupy prospesne pre klimu…bolo to schvalene este 8.12. 2015 a doteraz peniaze nie su…

Pišta
Pišta
10. február 2016 12:38

Ak ste žiadali „Iba“ o tieto dve platby, tam by nemal byť problém s vyplatením. Overte si ešte raz výpis z banky, alebo ak máte dotačný účet, tak či banka náhodou nezabudla preposlať peniaze z tohoto účtu na účet bežný, resp. podnikateľský. Alebo, nájdite si na webe stránku národnej pokladnice… Celý komentár »

ni
ni
10. február 2016 13:38

APA sa uz vyjadrila, ze neposlala a posle do konca juna…maju cas…rozhodnutie mam od decembra- aj prevzate, podpisane- vtedy povedali, ze do konca roka…

pišta
pišta
10. február 2016 14:01

To potom čo má znamenať? Keď je podpísané rozhodnutie a ani jedna strana sa proti nemu neodvolala! To je bordel v tomto štáte. Keď odmietajú vyplatiť dotácie, problém bude v tom, že nemajú z čoho vyplatiť, lebo peniaze jednoducho nie sú. Inak si to neviem vysvetliť. A preto sa nevydávajú… Celý komentár »

ni
ni
10. február 2016 14:51

Presne tak to je…

RS
RS
10. február 2016 15:07

Ja som mal rozhodnutie vydané a podpísané 9.12.2015 a peniaze mi nabehli minulý týždeň a to som bol že vraj v prvom tohtoročnom balíku. Nemal som žiadnu kontrolu, žiadny problém. Ale naháňal som to, vyvolával, plakal, kričal… Banka ma chcela zjesť – dobre že ma nepodozrievali, že som dotácie spreneveril… Celý komentár »

RS
RS
10. február 2016 15:10

…úradník vyhadzuje toho kto zamestnáva ľudí

jm
jm
10. február 2016 17:26

Bolo by treba raz nahať zodpovedných bez výplaty na jeden rok . Posadiť ich do stroja a nie do kresla ku káve.Potom by určite pochopili o čo ide farmárom. V podstate má kolega určite pravdu .Vláda nemá na účte peniaze. A to bolo v konci minulého roku rečí o pomoci… Celý komentár »

pišta
pišta
10. február 2016 17:48

Gratulujem RS, už ste šťastný človek. Môžete kľudne spávať už. Veľa žiadateľov však ešte nemá ani len rozhodnutie. Platiť treba na každú stranu, poisťovne idú zožrať, úver v banke a do toho takýto nečakaný škrt cez rozpočet-rozhodnutia do konca júna a či vôbec schvália nejaké platby, je otázne. Hlavne, že… Celý komentár »